Renesansni festival u Koprivnici: Najbolja turistička manifestacija u Hrvatskoj

Renesansni festival u Koprivnici proglašen je najboljom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj. Među stotinama zanimljivih likova koji potkraj kolovoza zaposjedaju gradske bedeme jest i notarica!

Ana Pleskalt već 14 godina koprivnička je notarica. Baš poput one iz 1356. godine. Potkraj kolovoza tijekom Renesansnog festivala u Koprivnici notarica ima pune ruke posla. Dužnost joj je izdati privilegiju, baš poput one koja je pronađena u zlatnoj buli Ludovika prvog Anžuvinca.

- U ovom zgodnom tekstu piše da se mora ponašati kako dolikuje jednom Koprinvičancu koje je odredio naš kapetan, ali isto tako da se ne smije tepsti po koprinvičkim ulicama nakon 23 vure, govori Ana Pleskalt, koprivnička notarica.

A kad ne obavlja važan notarski posao, naša umirovljena profesorica glazbenog, koja je čak 47 godina podučavala naraštaje koprivničkih osnovnoškolaca, vodi zbor umirovljenika. Osnovan je prije 29 godina.

- Zbor je tada brojio 32 polaznika, imala sam 16 muškaraca, sad imam 6 počasnih koji nose barjak ovog svega. Vremena se mijenjaju. Od onih prije 29 godina, ja sam ostala jedna jedina, istaknula je Ana Pleskalt, koprivnička notarica.

Dva puta na tjedan glazbom grije srca umirovljenika. Koprivnički zbor umirovljenika drag je gost na mnogim događajima u Koprivnici i susjednim mjestima. Nastupali su u Sloveniji  i Makedoniji.

- Ana maksiamlno izvlači iz nas. Uvijek moramo biti spremni. Ja joj znam reći da nije čelična lejdi, ali ima čeličnu palicu. Istina je da se nekad naljutimo na nju, ali ona uvijek kaže moraš i možeš, govori Anica Desnica, članica zbora.

Bez obzira na to jesu li radni vijek proveli kao radnici ili liječnici, direktori ili kućanice, u ovom zboru svi su jedna družina koju predvodi požrtvovna Ana Pleskalt.