Studenti povijesti oživljavaju prošlost u Solinu

Današnji datum važan je i u hrvatskoj srednjovjekovnoj povijesti. 8. listopada 976. godine preminula je kraljica Jelena, a istog dana 1075. ili 76. okrunjen je Zvonimir, kralj Hrvatske i Dalmacije. Oba događaja zbila su se u Solinu, gdje već četvrtu godinu studenti povijesti oživljavaju prošlost.

Na Gospinu otoku u Solinu, gdje je pronađen sarkofag s nadgrobnim natpisom kraljice Jelene, postrojile se povijesne postrojbe. Kninski Vitezovi kralja Zvonimira, Vitezovi vranski, Praetoriani Croatorum s Klisa uz rijeku će Jadro do Šuplje crkve.

- S obzirom na to da smo mi jako zahvalni da tu lokalitet i danas postoji, možemo uprizoriti te scene koje su se dogodile davnih stoljeća, kaže Anamarija Bašić, Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon.

I baš ondje gdje je početkom posljednje četvrtine 11. stoljeća i okrunjen Zvonimir, studenti i mladi profesori povijesti već četvrtu godinu oživljavaju prošlost.

- Odore nabavljamo u lokalnom kraju, imamo nekog krojača koji to radi, a recimo željezne čak iz Indije, naručuje se svugdje, snalazimo se na sve strane objašnjava Ante Šarić, Udruga Vitezovi vranski.

Snašao se dobro i Blaž iz Segeta primivši žezlo, mač i papinsku zastavu, postao je kraljem Hrvatske i Dalmacije.

- Pa rekli su mi da ličim na kralja Zvonimira. Lijepo je vidjeti ovako okupljene vjerne članove naše zajednice kako se klanjaju kralju, kaže Blaž Ševo.

- Ja očekujem sljedeće godine da će to biti naš pravi spektakl gdje ćemo opremit 30-ak ljudi s bogatom opremom, naoružanjem i kralja i kraljicu s adekvatnom krunom tako da tek očekujem pravi spektakl, ističe Damir Žura, Povijesna postrojba Kliški uskoci.

Želja je mladih povjesničara vrednovati starohrvatske arheološke lokalitete te priredbama poput ove oživiti povijest iz doba vladavine Trpimirovića. I novim naraštajima puniti Šuplju crkvu.