Boks, izvrstan za razvoj snage i spretnosti

Borbe dvoje ljudi šakama, radi dokazivanja premoći i snage, poznate su od samih početaka civilizacije. Prva boksačka pravila zabilježena su u 18 st u Londonu. Definirala su prostor za borbu, zabranjivala udarce glavom te udarce ispod pojasa.

Velika imena profesionalnog boksa poput Muhamed Alija ili Mikea Tysona, potaknula su danas mnoge da se bave ovim plemenitim sportom rekreativno. Vesna Mimica bila je u Zadru na jednom od treninga koje vodi Vedran Bajlo.

Srednjoškolac Mate Nimac već godinu i pol trenira boks. Bavio se rukometom i nogometom, no uz  boks se osjeća  snažnijim i spremnijim za sve svoje buduće zadaće.

Boks razvija koordinaciju pokreta, snagu i izdržljivost. Izvrstan je način samoobrane. To je prepoznala učenica, osnovne škole Leonarda Sadovski.Sve je više nasilja među mladima u školi. Naučivši tehniku odgurivanja svladala je prvu razinu samoobrane. Ali nije samo zbog toga ovdje. Osjeća se zdravijom i spremnijom za obaveze koje ima.

Dvorana je otvorena cijeli tjedan i polaznici mogu dolaziti svaki dan. No većina ih izabire termine 3 puta na tjedan i to je, kaže trener Bajlo, dobar rekreacijski raspored. Treninzi osim samog boksa uključuju i sate na kojima se razvijaju samo snaga i izdržljivost. Posebna se pozornost posvećuje  kružnom treningu. Veoma intenzivni intervali prekidani su stankama.

Ako svladate osnove boksa svladat ćete i etiku tog sporta. Izvrstan za razvoj snage i spretnosti, boks vam nudi i onaj zdravi ispušni ventil koji svakomu treba nakon dugog radnog dana. Pogledajte, možda i vi sutra krenete baš na sate boksa.