Dnevna tjelovježba produžuje život 7 godina

Stručnjaci često upozoravaju da se više od polovine Hrvata nedovoljno bavi tjelesnom aktivnošću. No, u Međimurju se provodi cijeli niz aktivnosti kako bi se sve naraštaje potaknulo da se pokrenu.

Čakovčanci su uključeni i u projekt Volonteri u parku,  kojemu je jedan od ciljeva poticati na usvajanje zdravih stilova života. Djeluje ovdje od 2014. godine i Grupa za nordijsko hodanje. Svi su oni zajedno obilježili Svjetski dan hodanja. 

Parkirališta puna, staze za šetnju poluprazne. Nije novost, nedovoljno se krećemo. Izlika za to nema ni u trećoj životnoj dobi. 

- Vježbala sam dva puta tjedno, sad sam tu u domu, nastavila sam dalje, krećemo se svaki dan koliko možemo, rekla je Ivana Pintarić.

- Imamo četiri puta tjedno sportske aktivnosti, rekreaciju plus sportske igre, govori Ines Mandić Hajdinjak, radna terapeutkinja u Domu za starije i nemoćne Čakovec.

Ovako bi to trebalo izgledati češće. Lagano zagrijavanje, pa hodanje čakovečkim parkom. Jedna je to od niza aktivnosti Volontera u parku.

- Ovim obilježavanjem Svjetskog dana hodanja želimo na simboličan način povezati mlade i starije, napraviti međugeneracijsku solidarnost, što je i jedan od ciljeva Volontera u parku, istaknuo je Tomica Jakopec, koordinator aktivnosti Volonteri u parku za Čakovec.

Sve su se generacije tako priključile obilježavanju ovog dana koji organizira Grupa za nordijsko hodanje.

- Inače, nordijsko hodanje je izuzetno povoljno za naše zdravlje, osobito za osobe koje imaju prekomjernu težinu ili pate od debljine zato što se kod ovog hodanja uključuju sve skupine mišića, naglašava Renata Kutnjak-Kiš, dr. med., ZZJZ Međimurske županije.

Već i dvadesetak minuta tjelovježbe dnevno pozitivno utječe na naše zdravlje. Može produžiti život i za sedam godina. Dovoljan razlog da se počne odmah.