Poreč naj destinacija

Poreč je drugu godinu zaredom proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u kategoriji gradova srednje veličine u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo da građani ondje kvalitetno žive unatoč velikom broju turista. Naime, Poreč je i ove godine među 5 naših gradova s najvećim brojem turista.

Nije bablje ljeto, a nije ni sunce zubato nego baš onako kako treba. Na radost turista kojih je i sada u Poreču oko 5 tisuća. Sve je, kažu, izvrsno. Vrijeme je lijepo i uživaju.

Do danas je ostvareno 3 milijuna i 400 tisuća noćenja, 2% više nego lani. Hoteli su obnovljeni, visokokategorizirani, restorani kvalitetni. A motivi dolaska - razni.

- To su plaže, zatim mnogobrojne manifestacije, upravo smo na tom području napravi razliku spram sličnih destinacija u okruženju. Dolaze nam najviše Nijemci, Austrijanci su na 2.mjestu, Talijani na 3. te Slovenci na 4. - otkriva Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

Unatoč mnogobrojnim turistima, kvaliteta života građana - prema istraživanju Ipsosa - najbolja je u Hrvatskoj. Grad ni ljeti ne puca po šavovima, mnogo se uložilo u infrastrukturu, počevši od kanalizacijskog sustava.

- Mi u Poreču imamo pokrivenost negdje 90, 92 posto, što na razini Hrvatske nije slučaj jer se kreće na 50, nešto manje od 50 posto. S druge strane, napravili smo cestu s mnogobrojnim rotorima, uz sigurnost povećali i protočnost - kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

Mnogo ulažu i u plaže. Samo u posljednje 4 godine - 20 milijuna kuna. A Ministarstvo turizma sada je odobrilo još 400 tisuća bespovratnih kuna za uređenje sjevernog dijela gradske plaže.