Reizl - obitelj za čokolade

Jeste li znali da jedenje čokolade više stimulira mozak i srce nego ljubljenje? Jeste li znali da čokolada ne uzrokuje karijes? Jeste li znali da postoji i roza čokolada? E tu rozu, kao i sve ostale degustirala je na snimanju u maloj obiteljskoj tvornici čokolade naša ekipa na čelu s Martinom Validžić.

Ekipa se morala jako kontrolirati da ne stave prste pod čokoladni mlaz. No, danas im je ipak tema bila čokolada roze boje, takozvana ruby. Bilo je i vrijeme da sveto čokoladno trojstvo- tamna, mliječna i bijela- dobije novu rozu sestricu.

- Ruby čokolada je četvrti tip čokolade, zadnji koji je izmišljen, nakon skoro 90 godina. Ona je roze boje jer je kakao u prirodi inače rozi kao voće i onda se posebnim procesom fermentacije sjemenka kakaa ta boja i dalje čuva u sjemenu. Kasnije kad se kakao obrađuje, čokolada postaje roze boje - objašnjava Fran Rezl.

Citrusnog okusa, ruby se najbolje slaže sa sličnim dodacima- jagodama, malinama, pistacijama, pa čak i lavandom.

- 2017. godine ta je čokolada predstavljena u Japanu, a onda smo je mi početkom godine doveli u Hrvatsku i postavili Hrvatsku na posebno mjesto u svijetu - kaže Reizl.

26-godišnji Fran kreativna je i umjetnička duša. Pijanist je, gitarist, pjevač i pjesnik, pa je logično bilo da i romantična namirnica poput čokolade bude njegova opsesija. Iako je po struci grafički dizajner.

- Ja sam završio dizajn, tu sam razvio svoj kreativni pristup, završio sam vizualne komunikacije, shvatio sam da mogu to prilagoditi čokoladi. Četiri su tipa čokolade, razne nijanse, razne kalupe, ambalaže, to znanje s fakulteta sam primijenio na čokoladu.

Fran kaže da ima toliko ideja da mu kreativost curi na sve strane. Srećom da su mu roditelji, Jozefina i Mirko, čokoladni san počeli sanjati još davnih dana, pa su ga konačno uz Franovu maštu i ostvarili, a sinu dali mjesto za ispucavanje kreativnosti.

- San je dug, možda 20 godina sanjam. Putovao sam po vanjskim sajmovima i vidio sam puno zanimljivih stvari. Kako je vrijeme išlo, ta je ideja malo zamrla, ali naš je sin intenzivirao tu ideju da se nastavi, pa smo krenuli punim jedrima u tu priču - otkriva Mirko Reizl.

No, jedno je imati ideju, a drugo krenuti u realizaciju.

- Dobili smo sredstva od europskih fondova, nije to bila neka svota, ali dovoljno velika da kažemo, sad moramo krenuti. Dosta nam je to pomoglo, bio je početni vjetar u leđa - kaže Jozefina Reizl.

Potom je uslijedila edukacija. Obratili su se iskusnim tehnolozima koji u početku nisu bili previše optimistični.

- Prvi kontakt je bio jedan dragi tehnolog, koji je radio u našoj poznatoj industriji, otišao je u penziju, ja sam njemu romantično i entuzijastično ispričao tu svoju ideju, ali mi je rekao- znate kaj, od svega toga ne bu niš - prisjetio se Mirko Reizl.

Čokolada male obiteljske proizvodnje iz Sesveta u samo dvije godine uspjela se pročuti čak do Japana.

Osim što su složni i privatno i poslovno, Reizlovi su stalno dobro raspoloženi. Je li to do čokolade?

- Ja sam na čokoladi svaki dan i preporučam svima, otprilike 20 grama dnevno tamne čokolade, više od toga je ok, ali ćemo morati puno više trčati - savjetuje Fran Reizl.