12. listopada 1504. - Umro Ivaniš Korvin

Lepoglava u Hrvatskom zagorju s glasovitim pavlinskim samostanom tijekom srednjega vijeka bila je jedno od najvećih kulturnih središta u Hrvatskoj. Kulturni život razvijao se zahvaljujući brojnim darovnicama plemstva kojima se crkva odužila pokapajući ih u veličanstvenoj pavlinskoj crkvi.

Jedan od najvećih donatora bio je hrvatski ban i slavonski herceg Ivaniš Korvin koji je umro 12. listopada 1504. Pokopan je u pavlinskoj crkvi, a njegov lik ostao nam je sačuvan na izlizanoj nadgrobnoj ploči. Ivaniš Korvin rodio se u Wroclavu 1473. kao nezakoniti sin moćnog hrvatsko-ugarskog kralja Matijaša Korvina. Nakon očeve smrti nije preuzeo krunu zbog nezakonitog podrijetla i nezadovoljstva plemstva očevom vladavinom. Pristaše Vladislava Jagelovića obećali su mu kao naknadu da će postati bosanski kralj, nasljedni slavonski herceg i ban Hrvatske i Dalmacije.

Unatoč tomu što Vladislav nije ispunio obećanja i imenovao ga samo slavonskim hercegom, Ivaniš mu je pomagao u borbi protiv drugog pretendenta Maksimilijana Habsburga. Ivaniš je imao velike posjede u Hrvatskoj i Slavoniji, a bio je u sukobu s Frankapanima zbog posjeda koje im je oduzeo Matija Korvin. Sukobi su okončani Ivaniševom ženidbom Beatricom Frankapan, čime je znatno ojačao njegov položaj. Ubrzo je imenovan doživotnim banom, a sjedišta su mu bila u Bihaću i Krapini. Ivaniš Korvin je ratovao protiv Turaka oko Šibenika i Jajca. U pripremi novog pohoda zatekla ga je smrt.