Woody Allen prvi put na našoj kazališnoj sceni

Nova kazališna sezona na zagrebačkoj sceni KNAP donosi neočekivanu poslasticu: prvi put na kazališnim daskama u Hrvatskoj postavlja se djelo jednog od najvećih humorista i najvažnijih filmaša današnjice – kontroverznog Woodyja Allena.

Rijetki znaju da je Woody Allen i pisac te da je niz njegovih knjiga prevedeno i na hrvatski jezik. 'Nuspojave' su zbirka kratkih priča prema kojima je nastala predstava koja će premijerno biti izvedena večeras, 10. listopada, u KNAP-u.

Pogledajte gostovanje redatelja predstave 'Nuspojave' Marija Kovača u emisiji Kultura s nogu:Kratke priče tog svestranog umjetnika, autora niza proznih i kazališnih djela danas su neizostavan dio antologija američke proze i smatraju se klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije.

U projektu 'Nuspojave', nastalom prema njegovoj zbirci kratkih priča 'Side effects' iz 1975. godine, dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova.

- Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice, ističe se u najavi Kazališta KNAP.

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne "luzere".

- Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja, dodaje se.

U predstavi glume Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Filip Riđički. Mario Kovač potpisuje adaptaciju i režiju predstave, dramaturg je Milan Fošner.

Uoči premijere u Vijestima iz kulture ugostili smo glumca Ivana Đuričića, koji je i sam veliki ljubitelj Woodyja Allena. Pogledajte razgovor s Đuričićem te izjave glumica Iskre Jirsak i Jelene Perčin i redatelja Marija Kovača: