19. listopada 1745. - Umro Jonathan Swift

Najveći englesko-irski prozaist 18. stoljeća Jonathan Swift, autor glasovite knjige „Guliverova putovanja“ umro je nesređenog privatnog života i s teškim glavoboljama 19. listopada 1745. u rodnom mu Dublinu.

Potjecao je iz skromne obitelji zbog čijeg je siromaštva rano osjetio životne tegobe u Irskoj. Već kao mladić otišao je u London i postao osobni tajnik engleskog velikaša Wiliama Templea iz vigovske stranke.  U to je vrijeme objavljivao kraće, pretežito satirične proze u kojima je oštro šibao suvremene političke, vjerske i društvene sporove u Engleskoj i Irskoj.

Na sve je strane odzvanjao smijeh koji su izazivali njegovi tekstovi. Oko 1710. prešao je u tabor torijevaca, što ga je u konačnici skupo stajalo. Kad je četiri godine poslije došlo do izmjene vlasti i vigovci ponovno zasjeli na tron, Swift se morao okaniti politike. Vratio se u Dublin, ali nije smio sudjelovati u javnom životu. Bez časti i prijatelja, proživljavao je gorke i mračne dane. Uznapredovao mu je i tumor na mozgu pa je postao gluh, slijep i gotovo nijem.

Svoje najljepše i najslavnije djelo, putopisnu satiru Gulliverova putovanja Swift je objavio u 59-oj godini. Knjiga govori o brodolomcu Gulliveru u zemlji patuljastih ljudi a iako je namijenjena djeci ustvari je kritika ondašnje zbilje odraslih.

U Swiftovoj su ostavštini i satire Bitka knjiga, Priča o bačvi, Skromni prijedlog,  zbirke pjesama Dnevnik Stelli i Cadenus i Vanessa. Proslavio se i Pismima trgovca suknom, kojom je osujetio nakanu Engleske da u Irsku uvede nove kovanice.

Jonathan Swift počiva u Dublinu, a na njegovu je grobu natpis koji je sam sastavio: „Prođi, putniče, i ako možeš, ugledaj se na revnog pobornika slobode“.