Razgovor: Nik Titanik

Iako je danas u našoj zemlji razloga i temelja za karikiranje više nego ikad, prostora za karikaturu sve je manje. Jedan od rijetkih koji ima stalni angažman u dnevnom tisku i kreira mu imidž je Nik Titanik.

Povod za polusatni razgovor s Nikolom Plečkom, poznatijim kao Nik Titanik, u našoj radijskoj emisiji Kulturni kolokvij bila je aktualna izložba Kronika hrvatske gluposti koja traje u zagrebačkome muzeju Mimari.

Humor je, kaže on, ozbiljna stvar pa je samim time i ta izložba ozbiljna stvar, zato što daje presjek dvadeset petogodišnje njegove karijere. Počeo je crtati s tri godine, a s pet je nacrtao strip od pedeset stranica.

Svoj svijet Titanik opisuje kao "jedan bolestan, bizaran, ali smiješan svijet čudaka, lijepo obdarenih starijih gospođa izbočene brade, i zdepastih, debelih i ćelavih muškaraca". U bogatom dijapazonu osebujnih ličnosti koje je tijekom godina obradio u dnevno-političkim karikaturama ističu se Stjepan Mesić i Tomislav Karamarko.

U njegovim je situacijskim karikaturama često prisutan tekst ispod crteža, dok mu neiscrpno vrelo u radu predstavlja područje antologija iz filmskog i glazbenog svijeta, književnosti, reality showova, te povlačenje paralela s narodnim poslovicama.

Uoči gostovanja u Kulturnom kolokviju Nik Titanik nacrtao nam je autoportret, a što nam je ispričao saznajte u slušaonici Prvog programa Hrvatskoga radija:
Emisija 10.10.2019.