Šesnaest vatrogasnih vozila za Splitsko-dalmatinsku županiju

Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije dobit će 16 novih vatrogasnih vozila, vrijednih više od 37 milijuna kuna. Velika je to pomoć otocima, Zagori i priobalju jer većina DVD-ova ima poprilično star i siromašan vozni park.

16 vozila rasporedit će se u 8 gradova i 6 općina Splitsko-dalmatinske županije. Nabava nove opreme dobra je posljedica velikog požara prije dvije godine.

- Puno nam znači ovih 16 vatrogasnih vozila, naročito ovi koji su otišli na otoke. Navalna vatrogasna vozila i auto cisterne opremljene su i sa dodatnom opremom šta se tiče gašenja brodova u lučicama, govori Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik.

Županija je u ovom krugu opremanja vatrogasaca izdvojila 7 i pol milijuna kuna.

- Za svaki DVD sa 20% učešća što se mora platiti za vozila koja se kupuju preko leasinga, a ostalo će na 5 godina preko leasing kuća ugovore sklapati lokalne zajednice sa svojim DVD-ovcima, naglašava Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Uz pomoć europskoga novca, u planu je i gradnja vatrogasnih domova u Supetru, Selcima, Trilju i Muću.

- Nadam se i potpisivanju ugovora do kraja godine za 94 vatrogasna vozila, 4 kategorije tih vozila, dugi navalni, kratki navalni, šumski, cisterne. Zadnja takva nabavka je bila 2003. i sve je to bilo financiranje iz državnog proračuna, govori Davor Božonović, ministar unutarnjih poslova.

Vozila za koja su danas u Splitu potpisani ugovori, na terenu bi trebala biti već iduće požarne sezone.