Korčulanska slatka tura

Turistička sezona na otocima već je pri kraju, no to nipošto ne znači da se ne radi na novim idejama. Slatka tura, u organizaciji Turističke zajednice Grada Korčule, okupila je zaljubljenike u pješačenje i slastice u obilasku domaćih proizvođača autohtonih korčulanskih kolača, džemova, medova i likera.

Slatka tura na Korčuli nezamisliva je bez nagrađivane čuvarice izvornih korčulanskih recepata.

- Cukarin i klašun su jedna povezana priča. Prvo što je to jedan vrlo starI recept, a drugo, klašun ima ovaj vanjski dio biskvita od cukarina, govori Smiljana Matijaca, slastičarka.

Domaći proizvođači predstavili su i zanimljive kombinacije džemova i marmelada.

- Smokva-naranča kombinacija, smokva čili, to je za gurmane, znači, slatko-ljuta kombinacija, onda radimo od mandarine, naranče, grožđa, ukazuje Milan Bažika, proizvođač domaćih džemova.

Još se čeka dozrijevanje vina od meda.

- Očekujemo jačinu da će biti oko 10,3 do 10,5 posto alkohola, tako da će biti jedno lagano vino za vruće ljetne dane u Korčuli, ističe Vlaho Komparak, pčelar.

Na korčulanske stolove konačno se vratio i rogač. Nekad je služio i kao mjerna jedinica za plemenite metale, latinskog naziva - karat.

Zanimljivost slatke korčulanske ture je što se domaćinstva obilaze - pješice.

- Sama ideja pješačenja, priroda vas liječi i onda spaja to s autentičnim proizvodima. Reakcije su predivne, govori Tina Andrijić, vlasnica turističke agencije.

Interesa je dovoljno da slatka tura zaživi kao stalni dio turističke ponude Korčule.