Vječni malograđanin u vremenu uspona fašizma

'Vječni malograđani', komad nastao po motivima romana Ödöna von Horvátha, treća je ZKM-ova premijera u ovoj sezoni. Naša ekipa zabilježila je sinoćnju premijeru.

Predstava je ostvarena u sklopu dvogodišnjeg projekta Europski ansambl koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. U projektu sudjeluje i ugledno Novo kazalište iz Varšave.

Godina je 1929., a mladi muškarac Alfons Kobler putuje na Svjetsku izložbu u Barcelonu, kako bi pronašao damu pokroviteljicu. Ta je premisa samo okvir teksta 'Vječni malograđanin', kojemu je središnja tema zapravo pitanje europske pozicije u problematičnim društveno-političkim okolnostima - tada i danas.

- On putuje Europom u vrijeme uspona fašizma i nesnošljivosti, a u tom se kontekstu, nažalost, mogu povući brojne paralele s našim vremenom, ističe redatelj Anestis Azas.

- Ovdje je riječ o dvije bitne stvari: prvo, to nije bilo kakva adaptacija Ödöna von Horvátha, već je napravljena za Europski ansambl, u poliglotskom okružju, koje glumci sjajno iznose na sceni. Drugo, riječ je o pitanjima koja su vrlo važna i danas, primjerice, pitanje granica, naše države i izbjeglica, napominje dramaturg i autor adaptacije Armin Kerber.

- Horváthov roman zapravo genijalno ocrtava to stanje maloga duha, komentira Adrian Pezdirc, jedan od šestero mladih glumaca koji na sceni govore hrvatski, njemački, poljski, engleski, a pjevaju i na francuskom.

Zajedno s likovima publika se kreće različitim jezičnim, kulturnim i političkim prostorima. Međunarodna postava Europskog ansambla, na sceni i iza nje, tu ideju dodatno pojačava.

- Iako smo svi iste dobi i odlično se slažemo, na neki su način prisutne razlike među zemljama: Poljaci su skloni improvizaciji i vrlo su slobodni na pozornici, dok mi, njemačka frakcija, često postavljamo pitanja i propitujemo strukturu komada - a Hrvati su negdje između, kaže glumica Claudia Korneev.

U predstavi se povremeno pojavljuju i dokumentarni detalji, katkad eksplicitno vezani uz aktualne političke probleme - poput situacije u Poljskoj zbog pitanja prava na pobačaj. Iako su takva referentna mjesta prisutna u svježoj i političnoj interpretaciji Europskog ansambla, poučne paralele s današnjim vremenom većim su dijelom prepuštene publici.