'Dnevnik Diane Budisavljević' pogledalo 17 tisuća ljudi

U prvom tjednu redovnog prikazivanja u hrvatskim kinima film 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević vidjelo je više od pet tisuća gledatelja, a kada se pridodaju svi oni koji su ga pogledali od premijere u Puli to je njih više od 17 tisuća.

Svečana zagrebačka premijera okupila je 2. listopada u Lisinskom 1800 gledatelja, a tijekom ljetne turneje po jadranskim otocima i festivalima film je pogledalo njih 10.137.

U proteklih sedam dana redovite distribucije u CineStar kinima te u petnaest kina u sklopu Kino mreže film je imao oko 5300 gledatelja. Filmska ekipa je  gostovala na premijernim projekcijama u Vinkovcima tijekom Filmskog festivala glumca, u osječkom kinu Urania, sisačkom Kristalna kocka vedrine te kinima u Samoboru i Velikoj Gorici.

- Na svim je premijernim projekcijama puna dvorana s oduševljenjem pozdravila film i ekipu apsolutnog pobjednika Pulskog filmskog festivala, ističe producent i distributer filma, zagrebački Hulahop.

Zbog interesa publike, u narednom periodu dodatno je proširena lista kina u kojima će film biti na redovnom programu - od 10. listopada osim u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, može se pogledati u Zadru, Varaždinu te u brojnim drugim gradovima čiji se popis svakodnevno ažurira na internetskoj stranici filma.

Dnevnik Diane Budisavljavić otvara novu Kino Zonu

Projekcije uz gostovanje redateljice najavljene su za Dubrovnik, Čakovec i Novu Gradišku, jedno od mjesta u kojima su snimani dokumentarni materijali za film.

Nakon što je Dnevnik Diane Budisavljević nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i glazbu te nagradama publike i kritike u pulskoj Areni, velik interes publike potaknuo je ljetnu turneju, a u Rijeci je početkom rujna otvorio novu sezonu Art-kina Croatia.

Tako je i prije početka redovnog prikazivanja u kinima, tu 'istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima' odgledala publika na sedam otoka, u trinaest otvorenih kina i na tri festivala - ukupno 10.137 gledatelja.
Dana Budisavljević: Puno smo plakali dok smo radili na filmu
Glavnu ulogu Diane Budisavljević, koja je tijekom Drugog svjetskog rata spašavala srpsku djecu iz ustaških logora, tumači Alma Prica, njenog supruga Julija Budisavljevića igra Igor Samobor, njegovu sestru Miru Kušević igra Mirjana Karanović, a prvu filmsku ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca ostvario je Livio Badurina.

U ostalim ulogama su Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša.

Poslušajte razgovor s Danom Budisavljević emitiran u emisiji Kulturni kolokvij Prvog programa Hrvatskoga radija:
Kulturni kolokvij Dana Budisavljević