LED svjetiljke u Zelini

Grad Sveti Ivan Zelina staru je javnu rasvjetu odlučio zamijeniti LED svjetlima. Za to se neće kreditno zaduživati, nego će se investicija isplatiti iz uštede energije.

Umjesto starih svjetiljki, bit će postavljeno 3400 novih - energetski učinkovitijih. Iako su se  tek počele zamjenjivati, građani primjećuju razliku. Kažu kako je odlično, mnogo se bolje vidi i rade neprekidno za razliku od prijašnjih.

Prema ugovoru sklopljenom s Gradom, investitor sam unaprijed snosi troškove izvođenja radova.

- Mora o svom trošku nabaviti nove svjetiljke i zamijeniti stare i održavati ih 10 godina, a grad će za to plaćati naknadu a iznos je manji od ukupne uštede tako da nam na kraju ostane i višak novaca, objašnjava Hrvoje Košćec, gradonačelnik Grada Sv.Ivan Zelina.

Planira se godišnja ušteda do 700 000 kuna. Također, prednost je i dugovječnost LED svjetiljki. Mogu svijetliti do 100 000 sati, odnosno 25 godina, i pritom troše do 85 posto manje energije u odnosu na klasične žarulje.

- Kompletno svijetlo koje svijetli usmjerava direktno na glavnu cestu, prometnicu koja osvjetljava. U sebi ima optiku tako da svijetlo ne baca nigdje okolo, kaže Tomislav Cvrlja, izvođač radova.

Za razliku od dosadašnjih, nove svjetiljke svijetlit će cijelu noć, ali prigušenije, kako bi se dodatno uštedjelo na struji. Kažu, isplativije su i ekološki prihvatljivije.

- Ja bih rekao da smo mi možda i prvi koji smo kompletno prilagodili sustav rasvjete s novim zakonom o svjetlosnom onečišćenju, ističe Hrvoje Košćec.

Do sredine studenoga, sofisticirana javna rasvjeta postavit će se u 62 naselja na području grada.