Znate li što je medun?

Medun je vrsta meda koji je u Gorskom kotaru dobio nacionalnu oznaku izvornosti. I tu se neće stati s njegovom zaštitom jer proizvođači žele i certificiranu zaštitu Europske unije.
Iz Antonijevog pčelinjaka već nekoliko godina izlaze prestižno nagrađivani meduni. Rezultat je to rada, truda, znanja, ali i ljubavi.
- Medun je dobio na cijeni i tržište ga je prepoznalo. Kupci. Izuzetno je sladak. Gust. Što kupcu je izuzetno dobro kad ujutro maže medun. On je gust nije kao kadulja rijedak. Nego baš lijepo se da namazati. Ponosni smo što imamo taj goranski medun, ističe Antonio Komadina, pčelar.
Stvaraju ga sive pčele od medne rose, koju pak stvara, koliko je za sada poznato, više od 8 000 vrsta lisnih i štitastih uši. Karakterizira ga visok udio mineralnih tvari koji ljudski organizam može više i bolje iskoristiti.
- U njemu smo pronašli da osim povišenog udjela mineralnih komponenti to je za jedno 7-8 puta više nego kod nektarnih vrsta meda, smo pronašli i upravo jedan broj senzorskih karakteristika, objašnjava prof. dr. sc. Dražen Lušić, Katedra za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
A upravo se kroz peludnu sliku karakterizira ovaj kraj.
- Goranski medun je naravno u Gorskome kotaru. Ali obuhvaća i ogulinski kraj iz razloga što su to zemljopisno, po biljnom sastavu, po sastavu tla, identična područja, kaže Branko Vidmar, predsjednik Udruge proizvođača meduna.
A baš takav kraj su i Krmpote, gdje su Antonijeve sive pčelice koje stvaraju medun. Pazi ih i mazi, pa ga one i nagrađuju.
- Od pčelarstva i pčela može se živjeti, ali uz puno truda i rada. Godina u pčelarstvu je nekad dobra, nekad loša. Ove godine početak godine je bio izuzetno loš, a sad pri kraju vrijesak, cvjetni, meduni, stvarno izuzetno dobro, Antonio Komadina, pčelar.
Poput Antonija, možda će se još mladih pronaći u ovome, jer priča o medunu prerasta hrvatske granice.