Noć performansa u Osijeku

U sklopu prve suradnje Festivala Ganz nove Perforacije i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku će se u danas, 13. listopada održati intervencija Milijane Babić 'Molitva Gospi' na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Osijeku, a sutra, 14. Listopada, studenti AUKOS-a imat će priliku sudjelovati u edukativnom programu Noći performansa.

Tom će prigodom umjetnici i kustosi Zvonimir Dobrović, Milijana Babić i Nataša Rajković održati tri predavanja, prezentacije projekata i razgovora, najavljuju organizatori dodajući da će Dobrović studente uvesti u 'dinamični svijet artivizma, suvremene umjetničke scene i aktivizma, a saznati će više o političkom performansu, društveno angažiranom artu, participativnim umjetničkim praksama i sličnim pravcima'.

Milijana Babić predstavit će, pak, izbor iz svojih umjetničkih projekata, među kojima i triptih-izložbu 'Zdravo Marijo, milosti puna', koja se bavi temom negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj, stoji u najavi događaja.

Nataša Rajković govorit će o važnosti dramaturgije scenskog djela definirajući ju kao strukturu koja povezuje sadržaj i formu, razlog i smisao, ideju i rezultat rada i koja se bez obzira na razlike u metodama rada, procesima, izričaju pa čak i disciplinama nalazi u svakom uspješnom i cjelovitom scenskom djelu, ističu organizatori.

Sutrašnja predavanja i prezentacije održat će se od 11 do 15 sati u dvorani 5 Odsjeka za kulturu, medije i menadžment AUKOS-a, a ulaz je slobodan. Noć performansa u Osijeku realizira se u sklopu Mreže izvedbenih umjetnosti uz potporu Zaklade Kultura Nova.