Slavo Striegl: 'Život za slikarstvo'

'Slikarstvo mi je omogućilo da prebrodim sve teškoće  i da usprkos svemu živim sretno', govorio je veliki slikar Siska i njegovih rijeka Slavo Stiegl. Nije ni čudo što se njegova velika izložba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu zove upravo 'Život za slikarstvo'.

Prava je poslastica za ljubitelje likovne umjetnosti velika izložba najpoznatijeg sisačkog slikara, Slave Striegla, u zagrebačkom MUO-u – izloženo je, naime, 280 radova koji svjedoče o raskošnom talentu velikog slikara.

Slikao je gotovo svakodnevno, od svoje petnaeste do devedeset pete godine do kada je živio, a iz njegove zadnje noći izronio je jedan rad koji nije stigao dovršiti.

- Jedan veliki rad nas je vodio tome kako ga prezentirati tako da smo počeli kronološki, a onda su nas povele te velike teme Siska, Posavine, Pokuplja, Odre, sisačkih rijeka, pa onda jedna velika njegova tema – animalizam. To je vezano za njegovu familiju, za oca mesara, već malih nogu je bio okružen raznoraznim životinjama. Na kraju su tu kolaži kojima se počeo baviti dosta rano, ali je zadnjih godina samo njih radio jer mu je slabio vid, objašnjava autor vizualnog identiteta i postava izložbe Željko Kovačić.

Na takav koncept izložbe Kovačića je inspiriralo dugogodišnje prijateljstvo sa Strieglom, koji mu je bio i gimnazijski profesor. Više od trideset godina s njim je prijateljevao i Zoran Burojević, kustos Gradske galerije Striegl u Sisku.

- Zapazio ga je već na akademiji Krsto Hegedušić. Već tada ga uzima za svog studenta, i to je samo mali uvod o talentu Striegla. U Sisku je svakodnevno radio, nije birao motive, kaže Burojević podsjećajući na to kako je Strieglove znao reći: 'Motiv nalazi mene, ja svako jutro kada se probudim ponovno idem u život, šećem…te neke fantazije atmosferske i neki događaj koji se dogodio na placu ili negdje usput  svojim mislima oslikavam onda dolazim u atelje i to pretvaram u akvarel, crtež.'

Poseban šarm izložbi daju svojevrsni dijalozi njegovih djela s poetičnim aforističnim mislima koje je zapisivao, a koje otkrivaju i njegov pjesnički dar. I njegova djela, posebno lirski pejzaži, susretišta su tih dviju umjetnosti.

- Meni osobno su posebno dragi i bliski njegovi akvareli koji su zaista vrhunska umjetnička djela hrvatskog slikarstva. Nadam se da smo uspjeli približiti i vratiti tog značajnog autora hrvatskoj javnosti, napominje ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu Miroslav Gašparović.

Ova je izložba oda i njegovu rodnom gradu, Sisku, koji ga uvijek iznova inspirira za dugih šetnji uz Kupu: Neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je završio akademiju vratio se u Sisak i ostao mu vjeran do karaj života, vrlo često kod mladih umjetnika takav je životni potez završavao padom kvalitete kreativnosti, no ono što Striegla razlikuje od mnogih drugih je upravo to da se to nije dogodilo, dodaje Gašparović.

Striglova izložba, jedna vrsta putovanja stvaralaštvom dugim osamdeset godina, može se pogledati do 27. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt.