Kad su vam berači medvjedi, divlje svinje i ptice vina ima malo

Nakon berbe grožđa vinogradari Vinodola su u šoku. Obistinilo se sve što su pretpostavljali, ali stanje je čak višestruko gore od predviđenog. Vinogradi su gotovo poharani. Medvjedi, divlje svinje, ptice nanijeli su veliku štetu nasadima.

Svoje je vinograde Miroslav Palinkaš cijelu godinu pazio, bdio nad grožđem, mjerio slatkoću, zrelost. No, berba nije nagradila trud.

- Samo što se tiče stolnog grožđa smo brali od 7-10 tona godišnje. Ove godine nismo ubrali niti za Ružicu Vinodola kad smo imali ono neko druženje 100-200 kg, rekao je vinogradar Miroslav Palinkaš.

Nije šteta samo na tom vinogradu. Stradao je i chardonnay pa i cabernet sauvignon. 

- Znači, hajdemo reći da je barem 20 tona grožđa manje zbog toga, tvrdi Palinkaš.

Pretvoreno u kune to je oko 200.000.

- Štete su evidentne i mi procjenjujemo da je glavni počinilac ovih šteta da su ptice. To su jata čvoraka. Oni su strogo zaštićeni. Prema njima se ne može djelovati, kaže Darko Tus, zamjenik predsjednika Lovačkog društva Vinodol iz Novog Vinodolskog.

Ali protiv veprova se može.

- Što se tiče spriječavanja šteta od divljih svinja i to radimo odstrelom. Odnosno kupili smo kemijska sredstva što smo dali gospodinu Palinkašu da i na taj način odbijamo divlje svinje od vinograda, objasnio je Miroslav Brakuz, predsjednik LD Vinodol, Novi Vinodolski.

Odstrijelili su 15 divljih svinja. Sada slijedi prebrojavanje, jer se ne smiju približiti biološkom minimumu.

- Problem koji je tu, koga vidimo mi lovci, tu bi trebalo postaviti zaštitu, zaštitnu ogradu da fizički se spriječi ulazak divljih svinja. Ako i dođu divlje svinje, a dolaze, to se vidi po tragovima, kaže Tus.

Za ove vinograde to je preveliko financijsko opterećenje. A time problem neće biti riješen.

- Najveću štetu, ako ne 98%, kako smo mi procjenili prema zapisniku čine ptice, jer te su ptice strogo zaštićene i mi u to ne smijemo ulazit, rekao je Brakuza.

- Mi se više nemamo kome obratit što se tiče ptica, ali da se ne štite ljudi koji žive od toga na ovom podučju i da žive od svoga rada - to mi malo nije jasno, rekao je vinogradar Palinkaš.

Ovi vinogradi danas zapošljavaju 20 radnika. Sadili su ih Vukovarci kako bi u prognaništvu živjeli od svojega rada, njima je vraćena vinova loza u Vinodol. Danas, nakon sveg truda i rada, zarobljeni su u meandrima zakona i propisa, a njihova je budućnost upitna.