Semafor za zdravu hranu: Jedete li A ili E?

Europska unija odlučila je stati na kraj epidemiji debljanja - više od trećine stanovništva je pretilo. Za informaciju o tome kakvu hranu jedemo, više nećemo morati čitati sastav ili nutritivne tablice ispisane sitnim slovima. Predlaže se uvođenje sustava semafora kojim bi se s pomoću boje i slova istaknula nutritivna vrijednost proizvoda. Najzdraviji bi bili označeni tamnozelenim slovom A, a najštetniji crvenim E.

Oznaka "nutri score" potrošaču na jednostavan način govori kakav je proizvod.

- Namirnice koje su označene slovom A ili zelenom bojom su najbolje za zdravlje. Prema žutom idu one malo manje zdrave. Crvene su one koje nisu zdrave. Radi se o matematičkoj formuli gdje se gleda omjer zdravih i nezdravih dijelova u toj hrani, objasnila je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Sada, da bismo zaključili kakav je proizvod, trebamo pročitati sitna slova na deklaraciji. Većina sastojaka pritom nam je nepoznata, a treba još preračunati i koliko smo pojeli.

- Ovo je jednostavan način da se u pet različitih boja od crvene prema zelenoj označava hrana. Crvena je ona koja nije dobra za zdravlje, zelena je ona koja je dobra, rekla je Borzan.

Iako ovakve oznake nemaju proizvodi koji se nude u našim trgovinama, preuzmete li aplikaciju "Open Food Facts" i učitate bar kod možete doznati kakva je kvaliteta sastojaka nekih uvoznih proizvoda. Za primjer smo uzeli integralne zobene pahuljice. Jedne sa sušenim voćem, a druge s čokoladom. Koje su bolji izbor?

- U ovom prvom proizvodi kojii ma i oblji nutrition score imamo odsustvo dodanih šećera, šećeri su samo iz sušenog voća. Tu nemamo dodanih biljnih masnoća, zasićenih masti koje bi mu dale određena svojstva, pojačala arome, dale puninu okusa i slično. U drugom proizvodu upravo su prisutne te tvari koje ne želimo u zdravoj zdjelici sa jogutom, rekla je Karmen Matković Melki iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma.

Pahuljice sa sušenim voćem nose oznaku A, a one s čokoladom C.

- Generalno je količina voća u pahuljicama nisko zastupljena, ali bolje to nego da je čokolada i možda to bude prvi korak nekome tko se ćeli hraniti nutritivno bogatije da uzme pahuljice s voćem koji imaju veći skor, nego pahuljice s čokoladom koje imaju niži skor, rekao je edukator za zdravu prehranu Mirko Logožar.

No stručnjaci upozoravaju da je to samo jedna namirnica koju konzumiramo tijekom dana.

- Ako osoba jede pravilno, kvalitetno i ostatak dana, takav proizvod neće uništiti nutritivnu ravnotežu. No ako se kasnije u danu na stolu nađe niz industrijskih procesiranih proizvoda iz iste klase D, E, i slično sa lošijim nutri scorom rezultat će biti neuravnotežena prehrana, rekla je Karmen Matković Melki.

Dodatno situaciju komplicira to što, primjerice, maslinovo ulje ima oznaku C ili D jer sadržava mnogo masnoća.

- To može potrošača navesti da zaključi da nisu dobri, ali to ne znači to. To jednostavno znači da takav proizvod u kontekstu prehrane se jede u manjoj količini i da ima brojne druge zdrave karakteristike i daje pitanje zdrave prehrane puno šire, nego samo odabir određenog proizvoda s police, smatra stručnjakinja za ponašanje potrošača dr. sc. Andrijana Mušura Gabor.

Takvo jednostavno označavanje moglo bi zadati muke i proizvođačima.

- I sada može doći do toga da neki proizvodi nose nepovoljnu oznaku, koja će biti crvene ili narančaste boje. Upitno je i maslinovo ulje u tom kontekstu jer svi znamo da nosi samo benefite, može biti označeno s slovom D a to može odvraćati potrošača od tog proizvoda, rekla je Valentina Šimić iz Hrvatske gospodarske komore, Sektor za prehrambenu industriju.

Zato našu prehranu treba promatrati u cjelini, a ne izdvojeno samo jedan proizvod. I ukupnu količinu namirnica koje konzumiramo.

- Tako da ako osoba pojede nešto što je nutritivno siromašno ili nezdravo u malim količinama to je i dalje generalno beznačajno za zdravlje, a značajno za psihu te će omogućiti osobi dugoročni jelovnik  gdje će moći uživati u svim namirnicama, a ne se osjećati loše ili debelo ako pojede nešto nezdravo, rekao je Logožar.

Primjerice, popularni napitak tamne boje koji ima 0 kalorija svrstan je u svijetlozeleni razred B, znači gotovo zdrav izbor. Treba zato paziti da nas "nutri score" ne navede na pogrešne zaključke.

- Može se dogoditi da ljudi zbog određenog nutri scora konzumiraju više određene namirnice, jer su vidjeli da su dobre, da spadaju u kategoriju zdravih, pa da si daju slobodu da ih više konzumiraju u većoj količini, pa će onda to rezultirati kalorijskim suficitom i opet neće biti dobar balans u unosu. To se dogodilo kad je bila kampanja za ligt proizvode, rekla je Karmen Matković Melki.

Na jednom zagrebačkom fakultetu proveden je eksperiment. Studenti su uspoređivali tri različite oznake koje su govorile o sastavu proizvoda.

- Nama se pokazalo da se nutriscore najmanje gleda, što je logično, jer sadrži samo boju i slovo, ne sadrži nikakve detalje. Ljudi kad su gledali nutriscore su davali najmanje točne procjene o nutritivnoj kvaliteti proizvoda, rekla je stručnjakinja za ponašanje potrošača dr. sc. Andrijana Mušura Gabor.
Europska unija razmatra uvođenje oznake o nutritivnoj vrijednosti hrane i pića u svim zemljama članicama. Trenutačno ovakvo označavanje je dobrovoljno. Provodi se u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj.

Osim zdravog izbora, treba paziti na količinu te na fizičku aktivnost. Tek tada možemo reći da smo napravili barem mali korak za očuvanje vlastitog zdravlja.