Lička šljiva razveselila kvalitetom, podbacila s urodom

Nikad bolja godina. Šećer u šljivi nevjerojatno je velik pa će ovogodišnja lička bistrica dosegnuti dosad neviđenu kvalitetu, složni su u toj procjeni i rakijari koji će tek peći rakiju ali i slastičari koji su već ispekli pekmez. Dok je šljiva razveselila ličke voćare svojom kvalitetom, podbacila je s urodom.

I ove je godine u većini krajeva Like nema ni za lijek zbog mraza i velikih kiša u vrijeme proljetnog cvata. Sretnici na lokacijama gdje je šljiva rodila prodali su je još na stablu.

Kako bi ukazali na vrijednost te delicije Nacionalni park Plitvička jezera održao je drugi Festival šljiva gdje se degustiralo od pekmeza do rakije od kolača do juhe od šljiva.

S jedne strane dobiješ kvalitetu s druge pak totalni pobačaj. U najvećem dijelu Like šljiva uopće nije rodila zbog proljetnog mraza i velikih kiša. Tako su šljivu, oni malobrojni sretnici kojima je rodila, lako prodali i to još na stablu.

U selu jedni drugima pomažu kad je berba. Nema ljudi, ni starih ni mladih pa u pomoć pristižu i prijatelji iz Bosne. Ni tamo nema sreće ove godine sa šljivom.

Svojim vrijednim rukama svake godine u berbi svome sinu pomaže vitalna osamdesetšesto godišnja ličanka.

Od ovako slatke šljive biti će vrhunska rakija. No nju nećemo degustirati ove godine jer Budimir je jedinstveni rakijar koji šljivovu rakiju prodaje tek kad odleži dugi niz godina u hrastvovim bačvama. Kaže, tek se tada dobiva vrhunska kvaliteta.

Njegova je rakija, ili kako joj tepaju lički wiski, zbog svoje kvalitete već našla put do eminentnih hrvatskih i stranih lanaca hotela. Nismo ni svjesni kakav potencijal imamo u prirodi, kaže nam Budimir, no za postići određene rezultate poneki put trebamo biti dovoljno uporni i spremni na odricanja.

Kako šljiva u Lici ne bi pala u zaborav i ljudi se odrekli njenog uzgoja, u nacionalnom parku Plitvička jezera održan je drugi festival šljiva. Baš uprkos tome što je sve manje ljudi u Lici poručuju s festivala, ona ima onu kvalitetu koju će sigurno mladi prepoznati i u njoj odlučnije potražiti budućnost.

Nacionalni park okrenuo je jednu novu stranicu u promociji, ali što je puno važnije, i u kupnji ličkih vrhunskih proizvoda pa se polako vraća na staze onoga što je nekada i bio, motor razvoja čitave Like. Na festivalu šljive u Ličkoj kući kuhala se bistrica kako bi postala ukusni džem.

Degustirala se šljiva na sve moguće načine. Od tekućeg do krutog stanja. Od slanog do slatkog. Napraviti dobar kolač od šljiva, kaže slastičarka, i nije baš lagano. Degustatorima je gotovo sve bilo pogođeno i ono što je najvažnije okusi su im pobudili sjetu.

Za eksluzivitet večeri pobrinuo se prvi čovjek Ličke kuće. Odao je svojim kuharima bakin recept ličke juhe od šljiva.Ta je juha na tragu promišljanja mnogih šefova kuhinja - što jednostavnije jelo i s tradicijskim namirnicama - biti će ukusnije. A lička šljiva bistrica i ovoga se puta pokazala kao višenamjenska voćka koja s pravom nosi epitet kraljice hrvatskih šljiva.