Rijeka 2020: umjetnost na ribarnici

Zahuktavaju se pripreme za projekt Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. U riječkoj ribarnici predstavljena zbirka priča 'Autorske bure'.

Programski pravac Lungomare Art projekta Rijeka 2020 bavi se različitim lokacijama diljem Kvarnera. Na njima će trag ostaviti europski i svjetski umjetnici inspirirani lokalnim temama.

Neki su svoje inspiracije već uobličili u priče ukoričene u zbornik 'Autorske bure'. U njemu se našlo 16 priča renomiranih pisaca iz zemalja regije koji su za projekt odabrani u proljeće 2018. Zbornik je predstavljen u subotu navečer u Rijeci na pomalo neobičnom mjestu - u ribarnici.

Umjetnost se tako polako, ali sigurno 'uvukla' u riječku ribarnicu - nakon izložbe fotografija morskog svijeta, odjeknula je i književna riječ iz pera 16-ero autora.
Čitali su ih studenti glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Milena Benini, Zoran Žmirić, Dorta Jagić, Enver Krivac neki su od autora različitih stilova, dobi i afirmacije čije su se kratke prozne priče našle u zborniku 'Autorske bure'.

- Bure su to ženskih autora, muških autora, autora iz cijele regije, autora  koji pišu na 'bhsc' jezicima, napominje izbornica Željka Horvat Čeč.

Autori su proveli mjesec dana na različitim mjestima na Kvarneru: Svaki autor i autorica dobili su jedno mjesto na Kvarneru gdje su živjeli mjesec dana, upoznavali zajednicu, specifičnosti tog kraja i zatim inspirirani time su napravili kratki prozni tekst, objašnjava voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva Kelentrić.

- Te krajeve nisu samo reflektirali nego i kreirali, od danas pa nadalje te lokacije su dobile jednu novu dimenziju, obradama koje su u ovome zborniku, dodaje urednik zbornika 'Autorske bure' Kruno Lokotar.

U izdanju Rijeke 2020 i VBZ-a, 'Autorske bure' pilot-projekt su programskog pravca Lungomare Art. Slijedi postavljanje umjetničkih instalacija na deset lokacija po uzoru na "luku različitosti" - nit vodilju Rijeke - europske prijestolnice kulture.