Glazbenici prijatelji na posljednjem festivalu Zagreb Kom

U Hrvatskog glazbenom zavodu održava se 14. Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, Zagreb Kom, dosad su održana tri  koncerta, među kojima je bio i nedjeljni nastup na kojem je zagrebačka publika mogla čuti četiri najvažnija komorna djela za rog u izvedbi Radovana Vlatkovića.

- Radovan Vlatković bez sumnje pripada među najznačajnije i najrenomiranije horniste diljem svijeta. Zajedno sa Susannom Yoko Henkel (violina), Monikom Leskovar i Zvijom Plesserom (violončelo), te Ewom Kupiec i Ianom Fountainom (klavir) izveo je djela 'Trio za rog, violinu i klavir' Johannesa Brahmsa, visoko-virtuozni 'Adagio i Allegro' u As-duru Roberta Schumanna gdje su se na jedinstveni način pokazali svi aspekti roga kao solističkog instrumenta te premijerno na Zagreb Kom-u, romantično djelo 'Andante i Varijacije' op. 46, također Roberta Schumanna, koje se zbog jedinstvenog sastava instrumenata - dva klavira, dva violončela i rog - vrlo rijetko čuje, istaknuli su organizatori festivala.

U petak, 11. listopada, održan je koncert otvorenja 'Schubertijada', a djela Franza Schuberta izvodili su: Susanna Yoko Henkel, Guy Ben-Ziony, Zvi Plesser, Mario Ivelja, Petrit Çeku, Ewa Kupiec, Trio Elogio, a u subotu, 12. Listopada, koncert 'Saturday Night Fever' na kojem su se mogla čuti djela Paganinija, Piazzolle, Šostakoviča i Boccherinija.
Petrit Çeku otvara posljednje, 14. izdanje festivala Zagreb Kom
U utorak, 15. listopada, održat će se koncert pod nazivom 'Mozartove kuglice'. Djela W. A. Mozarta izvodit će Radovan Vlatković, Susanna Yoko Henkel, Stefan Milenković, Tomoko Akasaka, Roland Glassl, Monika Leskovar, Zvi Plesser, Ewa Kupiec.

'U nove svjetove', naziv je koncerta koji će se održati u srijedu, 16. listopada, kad će djela Bernsteina, Dvořáka i Čajkovskog izvoditi Stefan Milenković, Susanna Yoko Henkel, Ségolne de Beaufond, Tomoko Akasaka, Roland Glassl, Monika Leskovar, Zvi Plesser, Ewa Kupiec.

U srijedu u 11 sati na rasporedu je besplatni koncert za djecu, uz prethodnu rezervaciju.

Ovogodišnje, 14. izdanje Zagreb Kom-a ujedno je i posljednje, izvijestili su organizatori koji ističu da su i ovoga puta uspjeli okupiti mnogo prijatelja glazbenika koji su prije mnogo godina prirasli srcima zagrebačke publike.