Čega se Marta tako boji?

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, u trešnjevačkom KunstTeatru premijerno je izvedena predstave 'Marta i sedam strahova'. Komad o odrastanju jedne prosječne dvadesetogodišnjakinje na rasporedu je i 18. listopada.

Praizvedba je to teksta mlade dramske autorice i dramaturginje Ivane Vuković, koji se u formi suvremene bajke obraća, kako kaže podnaslov, 'onima koji će odrasti, odrastaju ili su odrasli'.

Tekst je ovjenčan Nagradom Marin Držić te preporučen za čitanje i izvedbu, a u režiji Natalije Manojlović poprima obrise raskošna i maštovita svijeta neke druge stvarnosti u kojoj se svi prepoznajemo.

- Kada je došla na svjetionik, Marta se osjećala tako da nije znala kako se osjećala i u tome je bila tvrdoglavo usamljena. Brižno je njegovala svoje crne misli, valjala se u svojim strahovima i bez borbe dopuštala vlastitim babarogama da joj remete ritam disanja. Marta je smatrala da se samo ona tako osjeća. Prisvojila je čak i tjeskobu, uzela ju je samo za sebe, ne ostavivši mi ni mali, mali komadićak, stoji u kratkom sadržaju predstave.

Andreja Jandrić i Matija Čigir u predstavi nastupaju u ulogama Marte i Svjetioničara, dok se kao personificirani strahovi na videoprojekcijama pojavljuju Jerko Marčić, Sreten Mokrović, Adrian Pezdirc, Alma Prica, Anđela Ramljak, Damir Šaban i Petar Vrbanić Đula.

Producentica predstave je Romana Brajša, kostimografkinja Ana Fucijaš, autor videoprojekcija Miro Manojlović, oblikovatelji svjetla su Alen Marin i Anton Modrušan, snimatelji tona Branko Puceković i Filip Kovačić, dizajner je Pavao Kuharić, asistentice produkcije Hana Zrnčić Dim i Laura Pribanić, a fotografkinja je Karla Jurić.

Predstava je nastala u suradnji s udrugom BoliMe, koja ostvarena u okviru projekta 'Kufer x BoliMe – Pričamo o Marti i sedam strahova' koji, uz potporu programa Razvoj publike Ministarstva kulture, obuhvaća zajedničku preventivnu kampanju s ciljem promocije mentalnog zdravlja mladih, javnu tribinu 'Pričamo. unplugged u KunstTeatru' te nekoliko radionica s publikom.