Slatina: 25. 'Dani Milka Kelemena'

Do 19. listopada u Slatini traje 25. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, u čast prošle godine preminulom Slatincu, pedagogu, osnivaču Muzičkog biennala Zagreb i skladatelju suvremene glazbe svjetskoga glasa.

Uz bogat glazbeni program koji se održava na nekoliko lokacija u gradu festival je u Zavičajnom muzeju Slatina počeo 10. listopada izložbom frotaža na notnom papiru nastalih olovkama u boji akademskog slikara Marcela Bačića pod nazivom 'Crtovlje'. 

- To su crteži koji nastavljaju crtovlja, taj jednostavni notni papir horizontalnih crta koje sam opskrbio različitim preprekama - od hrapavih površina do pripremljenih materijala, objašnjava Bačić.

Glazbeni dio programa bio je otvoren, pak, nastupom studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gostiju iz Italije Roberta Fabbricianija i Francesca Romana te Cantus ansambla pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša.

- Bila je to, rekao bih, mješavina različitih muzika i različitih stilova jezika, ali u svakom slučaju čini mi se da je kroz svaku skladbu progovarala upravo ona ljudskost o kojoj su govorili Luigi Nono, Luciano Berio, Goffredo Petrassi, Toru Takemitsu, moja malenkost, a na kraju krajeva ili na početku i sam Kelemen čija smo tri djela izveli, napomenuo je Šipuš.

Već četvrt stoljeća Slatina se svom bivšem sugrađaninu Milku Kelemenu za sve njegove kompozicije odužuje festivalom: Kada je Kelemen osnovao festival prije 25 godina, cilj je bio popularizirati novu, suvremenu glazbu i ujedno Slatinu nametnuti kao kulturni centar gdje će doći zaista najbolji hrvatski, ali i svjetski umjetnici, istaknuo je predsjednik festivalskog odbora Antonio Brzica.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a organizira ga Glazbena škola Milka Kelemena iz Slatine.