Nova HRT-ova serija o Hrvatskoj kao zemlji apsurda

Svakog ponedjeljka na prvom programu HTV-a u večernjem terminu možete pogledati epizodu dokumentarnog serijala 'Apsurdistan', koji - kako navode autori –prati razna područja života i postavlja pitanje što je pošlo ukrivo?

Večeras je prikazana prva od od ukupno 6 epizoda. Ako ste je propustili pogledajte je na platformi HRTi.

- Hrvatska je zemlja apsurda, pa u serijalu pratimo razna područja života - administraciju, zdravstvo, lokalnu upravu i samoupravu, propast Slavonije, gospodarstvo, mostogradnju  i pitamo se - što je pošlo ukrivo, zašto je Apsurdistan postao sinonim za kaos u kojem živimo, kaže urednica serijala Nataša Kolbas Kraljević.

Kolbas Kraljević dodaje da je serijal plod gotovo dvogodišnjeg istraživanja i snimanja po cijeloj Hrvatskoj: Više puta smo je prokrstarili u potrazi za odgovorima na pitanja koja 'žuljaju' ljude, a koja se mogu podvesti pod zajednički nazivnik: 'Pa to je stvarno apsurdno...' Odgovore koje uobičajeno dobivamo od institucija i političara često su, naime, demagogija i ideologija. Željeli smo izbjeći populizam, pa smo zato i otišli među obične ljude, da vidimo kako život stvarno izgleda, napominje Kolbas Kraljević.

Pogledajte video najavu serijala Apsurdistan:
Apsurdistan - novi intrigantan dokumentarni serijal
Tako su se već u prvoj epizodi 'A gdje je pečat?' autori serijala pozabavili golemim birokratskom i administrativnim aparatom, zakonima koje ne razumijemo i koji se preklapaju. Sugovornici koji su i sami zapeli u labirintu birokracije svjedoče o administraciji koja je sama sebi svrhom, o 'papirologiji' koja indirektno potiče klijentelizam 'jer uvijek moraš tražiti vezu' da obaviš posao, središ dokumentaciju…

- Iako živimo u informatiziranom svijetu, sate, dane, godine provodimo ispred šaltera skupljajući brojne dokumente i pečate; a pitanje od kojeg svi strepimo – 'a gdje vam je pečat?' simbolizira svu apsurdnost sustava u kojem živimo, poručuju autori.

Slijede teme 'Bolesno zdravstvo', 'Moja općina' o lokalnoj samoupravi, zatim 'Gdje si bio 2017.?' o iseljenoj Slavoniji, 'Ništa se ne isplati' o hrvatskom kritizerstvu i 'Most u grlu' o mostovima koji nikuda ne vode.

Scenaristi serijala su Nataša Kraljević Kolbas i Dean Šoša, redatelji Tomislav Mršić i Tihana Kopsa, montažeri Iva Blašković, Irena Korpes i Mladen Radaković, a snimatelj Alan Stanković, Igor Knežević i Dragan Ruljančić.

Premijeru serijala 'Apsurdistan' u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su Nataša Kolbas Kraljević i Tomislav Mršić: