22. listopada 1964. - Jean Paul Sartre dobio Nobelovu nagradu

„Politički sam angažiran. Buržujsko je društvo nastojalo zataškati moje pogreške. Zato su mi dodijelili Nobelovu nagradu. Oprostili su mi i rekli da na to imam pravo. Čudovišno!“

Nakon što je Švedska kraljevska akademija za znanost 1964. objavila da je Nobelovu nagradu za književnost dobio slavni francuski filozof Jean Paul Sartre, dogodio se presedan. Taj „prorok iz Francuske“, poznat po ignoriranju uobičajenih društvenih vrijednosti poput braka, obitelji i djece, 22. listopada 1964. javno se zgrozio nad velikim priznanjem i odbio primiti ga. „Pisac ne smije postati institucija".

Osim toga, Nobelova nagrada rezervirana je samo za pisce sa zapada i pobunjenike s istoka“ – optuživao je svjetski poznatu Akademiju.
Jean Paul Sartre postao je slavan nakon što je 1943. tijekom Njemačke okupacije Francuske objavio filozofsko djelo Bitak i ništa.

Već prvim romanom Mučnina postigao je svjetski književni uspjeh, a proslavile su ga i mnoge drame, među njima i Muhe koje su već 1970. izvedene i u zagrebačkom Kazalištu ITD.

Kontroverzni predstavnik francuskog egzistencijalizma koketirao je s komunizmom, no odrekao ga se 1968. nakon intervencije Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj. Dodirnu točku marksizma i egzistencijalizma vidio je u pravu svakog čovjeka na slobodu. Tu je teorijsku osnovu Sartre primijenio u praksi, odbivši primiti Nobelovu nagradu.

Švedska se akademija na to nije obazirala. U njezinoj su se povijesti događale mučnije stvari od Sartrova sarkazma. Nacistički vođa Adolf Hitler svojim je sunarodnjacima zabranio primanje prestižne nagrade, ruski književni disident Aleksandar Solženjicin i čelnica Nacionalne lige za demokraciju Mianmara Aung San Suu Kyi zbog prijetnji političkih moćnika nisu mogli doći po nju. A troje je nobelovaca: Martin Luther King, Anvar El SadatYitzhak Rabin nažalost ubijeno u nastojanja da svojem narodu donesu mir.