Pola stoljeća zagrebačke Galerije Forum

Mnogi je nazivaju 'kultnom zagrebačkom galerijom', a da se pritom i ne pitaju kako je zaslužila taj epitet. Riječ je o Galeriji Forum koja izložbom fotografija podsjeća na svoju povijest koja počinje prije 50 godina.

Dovoljno je navesti prezimena osnivača galerije pa da sve bude jasno - bila je to umjetnička i intelektualna krema, među ostalima Murtić, Radovani, Prica, Postružnik, Kulmer, Kantoci, Reiser, Gotovac... Cilj je bio da tu izlažu i prodaju svoje radove, afirmiraju mlade autore, okupljaju domaće i svjetske umjetnike i, povrh svega, da to bude nezaobilazna činjenica kulturnog tkiva grada.

O izložbama iz sedamdesetih i osamdesetih svjedoče fotografije Branimira Bakovića: Odrastanje uz takva velika imena - to je bilo zlatno doba galerije – i učenje od takvih velikih imena bio je izazov, kaže Baković.

A izazov je bio i pristup i odabir materijala iz bogate prošlosti galerije: Bilo nam je zanimljivo ne samo to što je ona bila centar likovnih događanja, već i to što su se oko nje okupila i druga kulturna i intelektualna stremljenja toga vremena, napominje Barbara Vujanović koja je odabrala fotografije zajedno s Loretom Gudelj Barać.

- Nismo htjele da to bude još jedna izložba djela, već smo željele, na neki način, integrirati i publiku i djela i sam galerijski prostor jer bez publike nema ni umjetničkog djela, ustvrdila je Gudelj Barać.

Voditi Galeriju Forum velika je čast, ali i velika odgovornost, kaže voditelj galerije Feđa Gavrilović: U svom programu pokušavam spajati mlade umjetnike i stare klasike. Dolazi nam niz ljudi, jako se često družimo i razgovaramo, tako da se nadam da je ova galerije ostala žarišna točka kulture u centru Zagreba, smatra Gavrilović.

Galerija Forum svakako je svjedok jedne epohe, međutim, tu se i dalje nastoji ostati u vrhu zagrebačke i hrvatske likovne scene. Obljetnička izložba ostaje otvorena do 5. studenog.