Festival prvih - o krhkosti ljudskih odnosa

'Nestalna ljubav - o krhkosti ljudskih odnosa' središnja je tema 17. Festivala prvih, smotre dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila, kojase u zagrebačkom Centru KNAP održava do 19. listopada.

Festival prvih pokrenuo je multimedijski umjetnik Željko Zorica Šiš i postavio ga kao "smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila".

I ove godine festival povezuje likovnu umjetnost, filmske projekcije, teatar i performativne prakse s predavanjima i radionicama. Ovogodišnja tema Festivala prvih je nestalna ljubav.

- Odabrali smo je prema idejama i koncepciji i viđenju suvremenog društva poljskog sociologa Zygmunta Baumana, koji se bavio proučavanjem modernosti i došao je do zaključka da je u našoj suvremenosti jako promjenjivo, da je tekuće, nazvao je to 'liquid modernity', kaže umjetnička direktorica Festivala prvih Ana Janjatović Zorica.

Na sinoćnjem repertoaru bila je predstava 'Preokret ili kraj' - uzbudljiva ljubavna priča nastala prema motivima predstave 'Ende oder Wende' Željka Zorice i grupe Ulješura iz 1983. godine. U novoj su izvedbi, međutim, rodne uloge zamijenjene.

- Željko Zorica Šiš je, naravno, radio iz muške perspektive predstavu koja se bavi istovremeno i nekim širim društvenim kontekstom, ali primarno i jednim partnerskim odnosom. Mi smo tu, u biti, okrenuli priču i tražili smo nekakve ekvivalente, znači kako bi se žena ponašala u toj određenoj situaciji, s tim da smo onda proširili i društveni kontekst, uključili smo taj kućni nevidljivi rad, napominje suautorica predstave Josipa Bubaš.

Ovogodišnja tema inspirirana je tezom i razmišljanjem poljsko-britanskog sociologa i teoretičara Zygmunta Baumana, koji današnje društveno okruženje označuje metaforom tekuće modernosti koja obilježava stalnu promjenu u svim sferama društva, a osobito u međuljudskim odnosima.

Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću Festivala prvih, istaknuo je da se i ove godine uz nagradu publike dodjeljuje nagrada stručnog žirija, kojeg čine članovi sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture i novinarka Ana Fazekaš te Lucija Duda iz KNAP-a.

- Prvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe 'Nestalna ljubav – o krhosti ljudskih odnosa', s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Kritina Birtić, Mirta Boban, Vanda Urković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović, Nina Šegović. U konkurenciji je još i film Ines Jokoš 'Izlazite li vanka' koji prati žiteljicu doma za starije osobe Jelu i Beograđanina Milu, poznatijeg kao Milu Chopina; nesvakidašnji par koji je počeo svoju ljubavnu priču u hektičnom tempu turističke meke Dubrovnika. Publika je film pogledala netom nakon otvorenja festivala, objavili su organizatori festivala.

O programu Festival prvih u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su umjetnička direktorica Ana Janjatović Zorica i voditelj odnosa s javnošću festivala Dalibor Jakus:U nastavku programa je održano predavanje dr. sc. Hajrudina Hromadžića o festivalskoj temi. On je u izlaganju predstavio poljskog sociologa, filozofa i teoretičara kulture Zygmunta Baumana i dio njegovog opusa iz prvog desetljeća ovog stoljeća u kojem se bavio pojmom 'tekućeg', fizikalnom kategorijom prevedenom u sociološki koncept.

Program prvog dana festivala zaključio je slatki performans Pina Ivančića izradom čokoslastica za 'nestalnu konzumaciju' kojom se delikatno komercijalizira konzumacija ljubavne delicije.

- Drugog dana festivala u publika je imala priliku vidjeti film 'Forska zima' koji je snimljen kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta 'Akcija na otoku ili kako hoćete', a ostvarenog prema motivima komedije 'Na tri kralja ili kako hoćete' Williama Shakespearea, jer autor navodi Iliriju kao mjesto događanja što uključuje i otok Hvar, ističu organizatori.

Prikazan je i kratki igrani film Barbare Vekarić 'Nitko nije savršen'. Film prati glavnu junakinju Stefani koja je tijekom školskog izleta suočena sa svojim kompleksima usred sve većih pritisaka od razularenih prijateljica da izgubi nevinost s dečkom iz razreda.

O procesu stvaranja Kugla glumišta govorit će teatrologinja Višnja Kačić Rogošić i članica Kugla glumišta Anica Vlašić-Anić.

Uz kolaž vlastitih pjesama, prožet pjesmama i proznim odlomcima drugih autora, pjesnik i filozof Hrvoje Jurić ponudit će, uz video materijale, niz refleksija o fenomenu ljubavi, različitim formama ljubavi, o tekstovima i kontekstima ljubavi, kao i o transformacijama i deformacijama ljubavi u svijetu današnje tehnologije, medija i politike.

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. 2013.), Dosadašnje teme bile su reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku i izmišljanje tradicije.

Ulaz na sva događanja je slobodan, za radionice se prethodno treba predbilježiti.