22. listopada 1964. - Rođen Dražen Petrović

U Šibeniku se 22. listopada 1964. rodio košarkaški virtuoz Dražen Petrović, koji je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

Još kao dječak zavolio je košarku. Njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo ga je vinula među najbolje u svim dobnim skupinama. U šesnaestoj je postao prvotimac Šibenke. Svojim je pogocima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983. Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu- američki NBA.

U reprezentativnoj karijeri Dražen Petrović okitio se trima olimpijskim medaljama. Treća mu je sigurno bila najdraža. Kao kapetan hrvatske reprezentacije na njezinoj prvoj Olimpijadi odveo je svoje suigrače do srebrne medalje i nezaboravnog finala protiv američkog Dream teama.

No sudbina mu nije bila naklonjena. U 28. godini 1993., poginuo je u automobilskoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolstadta. Prekinuta je karijera najboljega i u svijetu najpriznatijega hrvatskog sportaša svoga vremena. Tragična nesreća promovirala je Dražena u legendu, nezaboravnoga košarkaškog Mozarta koji je otišao na vrhuncu svoga igračkog umijeća.

U središtu Zagreba, trg i sportska dvorana Dražena Petrovića zauvijek će podsjećati na sportaša koji je Hrvatskoj podario nezaboravne košarkaške noći. Jednako kao i njegova skulptura ispred sjedišta Međunarodnoga olimpijskog komiteta u Lausanni.