Kad se male ruke slože, vrtlariti se može

Vrijednost rada u vrtu, odnosno važnost vlastitog, organskog uzgoja povrća i voća - dio su mjerila HRT-ova natječaja "Najljepši školski vrt". Kako se brinu o svome zelenom kutku pokazali su nam učenici osnovne škole Mirka Pereša iz Kapele.

Fantastični vrtlarski trio - opremljen svim alatima, uz pomoć ravnateljice kreće u novu avanturu.

- Režemo cvjetove, stavljamo ih u kape, onda ih ljuštimo i opet sadimo i tako svake godine. Ove velike stabljike režemo i stavljamo u kompost da se razreže za našu novu zemlju - objašnjava Jan Feletar, OŠ "Mirka Pereša", Kapela.

Iz ovih lukovica izrast će tulipani, a u vrtu još svašta sade, ponosno kažu djeca. Sada i druže se pa ih to, naravno veseli. Osjećaju se, kažu, jako ponosno kada vide da sami sve naprave - svojim rukama.

Budući da je jesen obgrlila Bilogoru, sprema se vrt na odmor kako bi opet mogao na proljeće i ljeto djeci dati plodove njihova rada.

- Većina proizvoda koje se rade u vrtu su cvjetni, proizvodi koji se odnose na začinsko bilje se koriste u našoj kuhinji, recimo ove godine su iz mente radili i sirup, a što se tiče povrća, rajčice i slično, njih također koristimo u školskoj kuhinji - objašnjava Ana Marija Tuškan, ravnateljica Osnovne škole "Mirka Pereša", Kapela.

Uz vrt imaju oni ovdje i voćnjak.
- Radili smo još sokova i sirupa i džemove od grožđa, sad ćemo raditi od smokava. Sve sami radimo s ravnateljicom - ona nam pomaže - kaže Sara Špoljar.

Uživaju oni u plodovima svoga rada. I što drugo reći do - kad se male ruke slože, vrtlariti se uspješno - može.