U Hrvatskoj 19, a u Japanu 400 robota na 10.000 radnika

Ministar gospodarstva Darko Horvat posjetio je zagrebački FER. Promovirao je akciju "Sve na jednom mjestu" o funkcioniranju europskog unutarnjeg tržišta.

Ministar je razgledao i novi Centar umjetne inteligencije, znanstvene laboratorije u kojima istraživači razvijaju projekte s našim poduzetnicima kako bi ojačali konkurentnost i ubrzali tehnološki napredak.

Ovaj sigurnosni sustav za tramvaj koji smanjuje nesreće  istraživači s FER-a razvili su u suradnji s Končarom. Osmišljavaju i sofisticirane industrijske, kućanske pa čak i zračne robote.

-  Jako smo integrirani u europski istraživački prostor. Imamo projekte vrijedne oko 10 milijuna eura, a polovica je izravno financirana od Europske komisije iz Bruxellesa, rekao je Ivan Petrović iz Laboratorija za robotiku.

Umjetnom inteligencijom na FER-u se bavi stotinjak istraživača. Njihovi roboti i softveri kreiraju rješenja mnogih poduzetničkih problema.

- Mi ovih dana završavamo osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju koji će objediniti ono čime se FER bavi već 40 godina u 17 laboratorija, objasnio je dekan FER-s Gordan Gledec.

Osim zvučnih europskih kompanija trenutačno razvijaju tehnološka rješenja i za  tridesetak naših tvrtki.

- Tu su deseci projekata poput prototipa novih proizvoda koje onda naši gospodarstvenici pretvaraju u inovativne proizvode i onda komercijaliziraju,  rekao je Sven Lončarić iz Centra za umjetnu inteligenciju.

Statistika kaže da na 10.000 tisuća zaposlenih u Hrvatskoj dolazi 19 robota, u Italiji 120, a u visoko robotiziranom Japanu čak 400.

- Hrvatska je na razini 0,86% GDP-a da ulaže u istraživanje i razvoj. Hrvatska, svjesni smo, zaostaje u primjeni ICT rješenja i aplikativnih rješenja u segmentu digitalizacije, smatra ministar Horvat.

Negativne trendove Ministarstvo želi brzo preokrenuti. Najavljuju poticaje za ulaganje u istraživanje i razvoj od pet milijardi kuna čime bi se, tvrde, Hrvatska u nekoliko godina digla s dna europske ljestvice.