Crnogorci najbolji berači maslina na svijetu

Na Braču je održano 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina. U konkurenciji 12 reprezentacija, najbrojnijoj do sada, predstavnici Crne Gore nabrali su najviše maslina i osvojili naslov svjetskih prvaka. Naša reprezentacija zlatna sredina - šesto mjesto.

Rukavi su bili zasukani, pregače vezane. Tko će brže i više. Nacionalne boje branile su se u masliniku. Svaka je minuta bila važna, a kašete je trebalo dobro napuniti. Engleska reprezentacija, unatoč dobro razrađenoj strategiji, zauzela je posljednje mjesto.

- Cijelu godinu govorimo da je najvažnije izabrati najbolje stablo. I onda naš kapetan Jonny sinoć popije čašicu više i danas izabere pogrešno drvo, objasnio je neuspjeh član engleske reprezentacije berača maslina Mark Fitzpatrick.

Svjetski prvaci, berači iz Crne Gore, uvjerljivo su nadmašili konkurente iz ostalih 12 zemalja. Nabrali su više od 77 kilograma maslina, čak 20 više od drugoplasiranog tima iz Bosne i Hercegovine.

- Prezadovoljni smo. Svake godine u svakom pogledu smo sve više napredovali. Prve godine smo bili peti, druge godine osvojili smo drugo mjesto, a ove eto prvo. Naša misija je okončana, rekao je Ivan Mirković, berač maslina iz Crne Gore.

- Želimo pokazati kako u Postirima poljoprivreda i turizam idu sottobraccio, kako mi to kažemo, ruku pod ruku. I beskrajno sam sretna kako je cijeli događaj prihvaćen i u mjestu, i među sudionicima, ali i u medijima, rekla je direktorica TZ-a Postira Ivana Jelinčić.

Naša je reprezentacija, u žestokoj konkurenciji, zauzela solidno šesto mjesto.
- Bračani k'o Bračani, iz svega su izvukli dvostruku korist: doveli su na otok turiste, koji su im još i masline pobrali. Svaka im čast na tome, komentirao je natjecanje splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je ujedno bio i berač maslina u reprezentaciji Hrvatske.

- Svi nam nešto pomažu, a zapravo nas zagovaraju da gubimo vrijeme, opravdavala je rezultat naša beračica maslina Franka Jović Tonkli.

- Iako smo dali sve od sebe, to ove godine nije bilo dovoljno. No ako nas organizatori pozovu sljedeće godine, vraćamo se spremniji i svakako jurišamo na najviše postolje, najavio je želju za uspjehom Hrvatske Petar Metličić, još jedan član hrvatskog tima.

Priča o bračkom svjetskom prvenstvu obišla je sve kontinente. Jedinstven događaj koji je još jedna sjajna hrvatska razglednica.