Vrhunac koncertne sezone riječkog HNK uz Gorana Filipeca

Nazivaju ga umjetnikom, arhitektom i akrobatom na osamdeset osam tipki. Riječ je o Goranu Filipecu koji je preksinoć održao solistički recital u HNK-u Ivana plemenitog Zajca.

Jedan od najeminentnijih hrvatskih pijanista godinama živi i djeluje u Parizu te održava koncerte diljem svijeta s najprestižnijim simfonijskim orkestrima. U Rijeci je izveo skladbe Franza Liszta, skladatelja kojem je posvetio veliki dio pijanističke karijere.

- Kad sam se upoznao s nekim baznim djelima literature, dakle negdje u dobi od deset do trinaest godina, upoznao sam Lisztove klavirske komade, ne naravno sve je ih ima jako puno. Ali jedan dio njegovih komada koja su me fascinirala, oduševila, izjavio je Filipec za naše Vijesti iz kulture.

Liszta, kao lika europskog romantizma, Filipec doživljava kao čovjeka široke kulture i ekstravagantnog načina života: Sve to mi se dopalo i osjetio sam određenu privrženost njemu kao umjetniku i njegovu klavirskom stilu i pismu. Specifičnost njegovih djela je što ona strahovito reflektiraju ličnost interpreta, rekao je Filipec.