Obilježava se Dan bijelog štapa

Hrvatski savez slijepih kao nacionalna krovna organizacija slijepih u Hrvatskoj i ove godine tradicionalno obilježava Međunarodni dan bijelog štapa 15. listopada, koji se u Hrvatskoj organizira od 1996. godine.

Tako se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojom prilikom  se najšira javnost upoznaje sa specifičnostima i problematikom slijepih osoba kao iznimno osjetljivom i marginaliziranom skupinom društva.

- Inspiriran aktualnim temama i prioritetnim inicijativama, Hrvatski savez slijepih u suradnji s temeljnim udrugama Članicama, koje će ovaj dan obilježiti u svojim lokalnim zajednicama, otvara svoja vrata svim sugrađanima, suradnicima, prijateljima, znatiželjnicima i svima koje zanima, predstavljajući život slijepih i njihova postignuća na različitim područjima životnih aktivnosti, najavljuju organizatori.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa organiziran je cjelodnevni raznolik program podijeljen na tematske cjeline koje će obuhvatiti područje digitalne pristupačnosti, konferenciju mladih s oštećenjem vida, panel raspravu o životu slijepih osoba u suvremenom svijetu, te javnu tribinu s temom slijepih u prometu, uz praktične demonstracije i info-pultove na kojima će biti prezentirana digitalna pristupačnost, asistivne tehnologije i tiflotehnička pomagala.

O Međunarodnom danu bijelog štapa u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog saveza slijepih Vojinom Perićem, izvršnom direktoricom Hrvatskog saveza slijepih Andrejom Veljača i slijepom visokoobrazovanom, a nezaposlenom osobom Ines Hlevnjak: