Što čitati? – priču o obiteljskoj tragediji ili konceptualni roman

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Sve što vam nikad nisam rekla' Celeste Ng i 'OSvojski' Jasne Horvat.

Celeste Ng: 'Sve što vam nikad nisam rekla', Mozaik knjiga

Celeste Ng američka je književnica kineskog podrijetla. Odrasla je u Pittsburghu i Ohiju. Studirala je na Sveučilištu Ohio i magistrirala na Sveučilištu Michigan, a živi u Cambridgeu.

Njezin prvi roman, 'Sve što vam nikad nisam rekla', izabran je za najbolju knjigu na Amazon.com 2014. godine i osvojio je više nagrada. Hrvatske je čitatelje zadivila svojim drugim romanom 'Mali požari posvuda' objavljenim 2018. godine. Tijekom 2020. očekuje se početak prikazivanja mini-serije koja se snima prema njemu.

Njezini su se romani samo u SAD-u prodali u više od dva milijuna primjeraka i prevedeni su na 38 jezika, a roman 'Sve što vam nikad nisam rekla' govori o obitelji s problemima i tragediji koja će biti njihova propast ili njihov spas.

'Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.' - tako započinje roman o životu jedne obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća i čitatelja navodi na pomisao da će biti riječ o trileru. U potrazi za odgovorima što se i zašto dogodilo miljenici obitelji Lydiji otvorit će se stare rane, pasti maske te iz temelja promijeniti obiteljski odnosi.

Većina radnje odvija se tijekom proljeća i ljeta 1977. godine. Otac James je Kinez rođen u Americi, a godine 1938. pruža mu se prilika za školovanje, koju će on u potpunosti iskoristiti, ali rasne predrasude teško se i sporo mijenjaju. Želi se uklopiti toliko jako da opsesivno izučava američke kauboje.

Majka Marilyn je sanjala o karijeri liječnice, o pozivu još uvijek rezerviranom za muškarce. Veza Jamesa i Marilyn nije uobičajena, njihova ljubav i brak podložni su kušnji, kriza kroz koju su prošli desetak godina prije Lydijine smrti zauvijek je obilježila obitelj.

Lydia je miljenica svojih roditelja. Roditelji su čvrsto odlučili da će Lydia ispuniti snove koje oni nisu mogli slijediti - u Marilyninu slučaju, da će njezina kći biti liječnica, a ne kućanica, a u Jamesovu da će Lydia biti prava Amerikanka, omiljena u školi, djevojka bogata društvenog života.

Nakon tragedije, izjeden krivnjom, otac kreće putem koji bi mogao uništiti njegov brak. Shrvana majka odlučila je pronaći krivca, bez obzira na cijenu. Lydijin stariji brat Nathan siguran je da je Jack, loš momak iz susjedstva, na neki način umiješan u smrt njegove sestre. Najmlađa članica obitelji, Hannah, ona je koja vidi mnogo više nego što je itko svjestan i koja bi mogla biti jedina koja zna istinu.

Odluke, potezi i stavovi svakoga pojedinog člana u direktnoj su međuovisnosti s odlukama, potezima i stavovima njihovih roditelja, pa čak i baka i djedova. Autorica plete obiteljsku sliku nekoliko koljena unatrag, vraćajući nas po potrebi u prošlost.

Duboko je to dirljiva priča o obitelji, povijesti i značenju doma, obiteljski portret koji istražuje podjele između kultura i raskole unutar obitelji. Zastupljene su mnoge teme: rasne i spolne predrasude, posljedice koje projekcije roditeljskih neostvarenih snova imaju na djecu.

Otvara se pitanje o tome koliko roditelji zaista poznaju svoju djecu, što znaju o njihovim željama i sklonostima, o tome na što su spremni i za što sposobni. Lydia, naime, ima već dovoljno problema s traženjem vlastitog identiteta, a biti obiteljska mezimica od koje se uvijek očekuje još, nije nimalo jednostavno.

Celeste Ng sudarila je potpuno različite svjetove, kulture, društvene podjele i raskole, zapetljavši ih u duboko emotivnu obiteljsku priču. Svatko od njih čuva neku tajnu, a promjena fokusa sa jednog na drugog člana obitelji polako čitatelju te tajne i otkriva.

Ton je miran, gotovo monoton, a dinamičnost je zamijenjena detaljnom karakterizacijom likova i stilom pisanja

Jasna Horvat: 'OSvojski', Ljevak

Jasna Horvat sveučilišna je profesorica i književnica, te autorica konceptualnih romana. U novome, osmom romanu 'OSvojski' ponovno je zaokupljena likom Eugena Savojskog, točno deset godina nakon što je taj lik posredno prikazala u romanu 'Bizarij', posvećenom gradu Osijeku.

Postavlja u centar pripovijedanja lik poznatoga vojnog stratega i ratnika Eugena Savojskog, koji se nerijetko pojavljuje u historiografskim zapisima kao ključna osoba za razvoj grada Osijeka 17. i 18. stoljeća.

Eugen Savojski postaje pripovjedač romana koji se u kratkim dnevničkim zapisima osvrće na svoj život, odluke, obiteljske odnose, bliske vojskovođe i careve koji su ga vodili i oblikovali.

Osim ispovjednih zapisa, u najavama poglavlja te uvodnom i zaključnom poglavlju prisutan je i glas sveznajućeg pripovjedača. Služeći se šahovskim figurama i igraćim kartama, autorica je modelirala roman u osam poglavlja.

Lik i djelo Eugena Savojskog povezuje se uz grad Osijek, poveznica grada i glavnoga lika romana tako je naznačena već naslovom. Žanr dnevničkih zapisa dopušta ispovjednu notu kojom se razotkrivaju strahovi, želje, boli i osjećaji koji se pripisuju OSvojskom.

Zanimljiva je vizualna razina teksta s ilustracijama igraćih karata, citatima, i crnom i crvenom bojom, te kodovima zvučnog zapisa.