Jesenski Jazz.hr otvara slavni poljski umjetnik Leszek Moždžer

Nakon sjajnog proljetnog izdanja, Jazz.hr najavio je i ovogodišnje jesensko izdanje festivala. 'Jazz.hr/jesen' održat će se od 17. do 19. listopada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, uz nastupe velikih umjetnika svjetske jazz scene.

Program će otvoriti poljski jazz pijanist, producent i skladatelj filmske glazbe Leszek Moždžer. Izniman pijanist, skladatelj i producent, Leszek Możdżer smatra se najvećim otkrićem novijeg poljskog jazza. Tijekom svoje impresivne karijere snimio je preko 100 albuma.

Rođen je 1971. godine, a klavir svira od svoje pete godine. Nakon što je 1992. pobijedio na međunarodnom natjecanju Jazz Juniors, čitatelji Jazz Foruma proglasili su ga najperspektivnijim glazbenikom godine 1993. i 1994. te najboljim jazz pijanistom tijekom niza godina, a bio je proglašavanan i najboljim poljskim jazz glazbenikom. Od 2011. Leszek Możdżer je umjetnički voditelj glazbenog festivala Enter Music Festival koji se svake godine održava u Poznanju, na obali jezera Strzeszyńskim.

U Zagreb 18. listopada stiže i virtuozni harfist Edmar Castaneda, 'čarobnjak harfe' kolumbijskog podrijetla koji harfu predstavlja kroz autentičan jazz izraz koji se napaja iz različitih stilova, a kroz mnoštvo impozantnih suradnji inovira i potiče kreativnost. Cijenjen je kao glazbeni majstor dinamična duha koji vješto kolorira te spaja gotovo nevjerojatne ritmičke figure, slojevite, nijansirane akorde, zbog čega ga uspoređuju s najslavnijim flamenco gitaristima.

Rođen 1978. godine u Bogoti, harfu je otkrio još kao tinejdžer dok je u Kolumbiji svirao folklor. Jazz je otkrio ubrzo nakon što se s ocem preselio u New York, a odmah ga je fascinirala sloboda i sofisticirani zvuk jazza. U društvo jazza uveo ga je Paquito D'Riviera, koji je prepoznao Castanedinu strast za glazbom i očaravajući talent.

- Još od onda, Castaneda je osvojio pozornice ne samo SAD-a već i čitavog svijeta, a na glasu je kao jedan od najinovativnijih glazbenika svih vremena, stoji u najavi.

Festival Jazz.hr/jesen zatvorit će 19. listopada u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije ZZ Quartet hrvatskog gitarista Ratka Zjače. ZZ Quartet opisuju jazz, moderna klasika, svjetska glazba i slobodna improvizacija. Njihova glazba s jedne strane je klasična, a u isto vrijeme pomiče granice moderne improvizacije.

- Ratko Zjača, Simone Zanchini, Adam Nussbaum i Martin Gjakonovski grupa su glazbenika koja ima jedinstvenu glazbenu viziju te se poigravaju s brojnim žanrovima, dok u isto vrijeme zadržavaju individualan pristup i visoku kvalitetu svoje glazbe koja se proteže od intimnosti do jakog intenziteta, stoji u najavi.

Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade Miroslav Sedak Benčić za 2018. godinu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe. Dobio ju je za 25 godina skladateljske i diskografske karijere. Nagrada će mu biti uručena 19. listopada u sklopu festivala Jazz.hr/jesen.

O jesenskom Jazz.hr-u u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s umjetničkim ravnateljem Davorom Hrvojem, izvršnom producentica Mirnom Gott, te mladim i iznimno talentiranim jazz gitaristom i skladateljem Filipom Pavićem, koji je imao i glazbeni nastup u našem studiju: