Kravata proslavila Hrvate ili su Hrvati proslavili kravatu?

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Marijan Bušić, ravnatelj neprofitne ustanove Academia Cravatica, Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti i dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša. Govorili su o Festivalu kravate, Je li kravata proslavila Hrvate ili su Hrvati proslavili kravatu? Kada je i kako kravata nastala?

Kravata je univerzalni simbol otmjenosti i kulture odijevanja, ali ima i moćnu simboliku i kulturno povijesnu vrijednosti. U mjesecu listopadu, uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate 18. Listopada, ustanova Academia Cravatica, od 13. do 18. listopada organizira i drugi festival posvećen kravati.

Festival slavi kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetska baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska domovina kravate.

Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu kravate, ustanova Academia Cravatica najavljuje otvorenje jedinstvene izložbe "Kravata - simbol predsjedanja EU" u Saboru RH. Stjecajem okolnosti, ova je izložba - u sklopu koje će 17. listopada, u prostoru Sabora Republike Hrvatske, svečano biti predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije - dobila iznimnu uvertiru.

Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga. Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog "Da" pristupanju Europskoj uniji.

- Potaknuta inicijativom Mire Gavrana, prvog Veleposlanika kravate i dobitnika nagrade koja nosi ime Aloisa Mocka, a dodjeljuje se osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva, dr. Edith Mock prije nekoliko dana kravatu je predala gospodinu Marijanu Brajinoviću, ministru savjetniku u austrijskoj vladi, a ona je potom stigla na Kaptol, u prostore Academie Cravatice gdje je uvrštena u muzejsku zbirku Academie Cravatice, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020., a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica poklanja se upravo - kravata.

- Tradicija darivanja kravate koju je ustanovila Europska unija odlikuje se ležernošću i elegancijom, isticanjem zajedništva, a ne isključivosti. Doduše, moglo bi se reći da se ističe posebnost, ali u zajedništvu. Ništa takvim odlikama ne odgovora i ne može odgovarati bolje od kravate, ona je doista sveeuropska baština. Ali i specifičan hrvatski ulog spomenutom zajedništvu kojemu svaka zemlja doprinosi na svoj način, zaključuje Albaneže.