Rijeka dobila nagradu od 1,5 milijuna eura za provedbu EPK-a

Rijeka je za dosadašnju uspješnu provedbu projekta Europske prijestolnice kulture  dobila nagradu Melina Mercouri u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, priopćeno iz tvrtke 'Rijeka 2020 – EPK'.

Nagrada je dobila ime po nekadašnjoj grčkoj ministrici kulture, koja se smatra najzaslužnijom za utemeljenje projekta Europske prijestolnice kulture. Odluku je u Galwayu u Irskoj, drugom gradu Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, donio stručni panel Europske komisije koji procjenjuje ozbiljnost i uspješnost provedbe projekta. Ocijenili su da Rijeka zaslužuje nagradu nakon sastanka i trećeg nadzora nad provedbom projekta Rijeka 2020.

- Tih 1,5 milijuna eura ulazi u ukupni proračun za program EPK-a Rijeka 2020 i to će biti dodatna potpora uz sav onaj novac koji smo do sad već uložili, koji ulažu i Vlada i Grad i Županija i mnogi sponzori, a tu su i drugi izvori Europske unije. Taj novac je, naravno, bitan i velik, pogotovo za naše uvijete, međutim prava njegova vrijednost je priznanje radu i potvrda da radimo onako kako treba, izjavila je za Vijesti iz kulture direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić.

Pogledajte snimku proglašenja koju je tim Rijeke 2020 objavio na svojem Instagram profilu:
RIJEKA 2020 Uspjeli smo!

Riječki tim je pred deseteročlanom stručnom komisijom koja prati provedbu projekta te predstavnicima Europske komisije predstavio tijek priprema, te je uslijedio dvosatni razgovor u kojem su članovi riječkog tima odgovarali na pitanja stručnog panela.

Ova nagrada za Rijeku znači da je zadovoljila sve visoko postavljene kriterije stručnog panela i da je ozbiljnim vođenjem projekta do godine nošenja titule EPK ostvarila sve zadatke koji su pred nju postavljani.

Nagrada predstavlja ukupno priznanje ne samo užem riječkom timu koji je jučer uspješno predstavio napredak projekta, nego i svim uključenim partnerima, ustanovama, udrugama, institucijama i pojedincima, građanima koji u projektu intenzivno sudjeluju i čine ovu nagradu zajedničkim uspjehom, stoji u priopćenju.