27. listopada 1914. - Rođen Dylan Marlais Thomas

Dylan Marlais Thomas rođen je 1914. u Južnom Walesu. Otac mi je bio profesor engleskog jezika, koji je Dylanu, dok je još bio dječak, čitao Shakespearea.

Poeziju je počeo pisati već u školi, gdje je bio odličan u književnosti, ali je zato padao iz svih drugih predmeta. Školu je napustio sa 16 godina i postao reporter za Sauth Wailes Daily Post.
 
Thomas se 1934. preselio u London, gdje je dobio i nagradu Poets Corner book prize i objavio svoju prvu zbirku 18 pjesama. Dominantna tema njegove poetike je jedinstvo svega živućeg, neprekidna smjena života i smrti. Kritičari njegovo poeziju nerijetko označavaju kao tipični engleski kompromis između romantike i nadrealizma.
 
Thomas je vrlo rano počeo neumjereno konzumirati alkohol. 1936. upoznao je plesačicu Caitlin Macnamara s kojom se vjenčao. Ona je njihov život opisala ovako: "Naša jedina i prava ljubav je bio alkohol, a bar je bio naš oltar. Nakon prve zbirke, uslijedile su i ostale: „25 pjesama“, „Mapa ljubavi“, „Nove pjesme“, „Smrti i ulazi“, „26 pjesama“…

1950. odlazi u Ameriku, gdje je postao omiljen u pjesničkim krugovima. Jednog dana, nakon dugog opijanja kolabirao je. Liječnik mu je dao sedativ i još neke lijekove, koji su uz alkohol imali kobne posljedice. Ubrzo je pao u komu i nakon nekoliko dana umro u bolnici St. Vincent u New Yorku 1953.

O Thomasovom karakteru i načinu života, američki pisac Truman Capote je napisao: "On je veliko dijete koje je u stanju uništiti sve što mu se nađe u rukama, uključujući i njega samog. O njegovoj životnoj priči 2008. snimljen je i film 'The Edge of Love'.