27. listopada 1728. - Rođen James Cook

Slavni britanski pomorac James Cook, rođen 27. listopada 1728. u Martenu u Yorkshireu, zapamćen je kao jedan od najvećih istraživača nepoznatih kutaka svijeta.

Kapetan Cook pomorskoj je povijesti ostavio mnogo zadivljujućih pothvata. Otkrio je kontinent Australiju, prvi je oplovio Zemlju od zapada prema istoku, a poznat i cijenjen bio je po svom lijepom ophođenju sa svim domorocima koje je upoznao diljem svijeta. U opisivanju svega što je vidio i čuo bio je tako točan da ga je rijetko tko nadmašio.

Na trećem, posljednjem putovanju kapetan Cook otkrio je veliku otočnu skupinu usred nepreglednog Tihog oceana – Havaje. Tamnoputi otočani prijateljski su dočekali došljake, zadivljeni moćima željeza koje do tada nikad nisu vidjeli, a kapetana Cooka smatrali su reinkarnacijom Lonoa, boga žetve i sreće.

Cookova ekspedicija provela je nekoliko ugodnih tjedana na Havajima, a zatim je nastavila put dalje tražeći prolaz iz Tihog u Atlantski ocean. Shvativši da je to nemoguće zbog vječnog leda oko Sjevernog pola, Cook je na povratku ponovno posjetio svoje prijatelje na Havajima.

No, gostoprimstvo je s vremenom splasnulo jer su domoroci shvatili da su izgladnjeli Englezi obični smrtnici koji se besplatno goste u njihovu pacifičkom raju U iznenadnom, ali žestokom okršaju u veljači 1779. stradao je i kapetan Cook. Nekoliko dana poslije sukoba, novi kapetan ekspedicije James King u dnevnik je zapisao da je primio zamotuljak umotan u tkaninu, težak između četiri i pet kilograma. To je bilo sve što je ostalo od tijela kapetana Cooka.
Ekspedicija je zatim otplovila prema Europi, ponijevši vrlo preciznu kartu Tihog oceana, posljednje djelo njihova ubijenog kapetana.