28. listopada 1907. - Umro Đuro Deželić

Dana 25. ožujka 1838. u Ivanić Gradu je rođen Đuro Deželić, prozaik, publicist, prevoditelj i javni djelatnik.

U Zagrebu je Deželić javno djelovao od šezdesetih godina 19. do početka 20. stoljeća, tj. u vrijeme kada se Hrvatska nastoji uzdići politički, ekonomski i kulturno. Bio je senator Zagreba. Njegovim su nastojanjima podignuti mnogi dijelovi grada i sagrađen vodovod. Upravo Deželiću valja zahvaliti za uređenje brojnih javnih gradskih trgova, ulica i škola te osnivanje vatrogasne službe u Hrvatskoj (1868).

U političkom životu do 1873. godine izjašnjavao se kao unionist, a poslije se priklonio pravašima. Bio je novinar, povjesničar, književnik, urednik raznih književnih i zabavnih časopisa Narodne novine, Danica, Dragoljub, Vienac (prvi urednik), Smilje i dr.), zalagao se za tiskanje Hrvatske enciklopedije, bio je pokretač i osnivač raznih dobrotvornih društava i dopredsjednik Društva čovječnosti, zatim nadvojvoda Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Pisao je i povijesne i filozofske rasprave, političke članke, poeziju, pripovijesti, romane, putopise i životopise poznatih sunarodnjaka. Čitatelje je naročito privukao popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti.

U eseju Đuro Stjepan Deželić (Naši ljudi i krajevi) A. G. Matoš piše: Optimista, veseljak, utjelovljenje zagrebačkog duha. Taj duh javlja nam se u Deželiću čisto gradskim i zagrebačkim vrlinama i manama: elastičnost, praktičnost, univerzalnost, jako pravno i patriotsko osjećanje...

Umro je 28. listopada 1907. u Zagrebu.

Djela: Ivan Kukuljević Sakcinski; Nova hrvatska kuharica ili Pouka kako se gotove svakakva jela; Duša, rasprava; Vatrogasni propisnik za prokušavanje štrcaljke itd.