24. listopada 1944. - Neobična smrt Louisa Renaulta

Louis Renault, velikan francuske autoindustrije, preminuo je 24. listopada 1944. u 67.-oj godini – u bolnici u Parizu, službeno zbog krvi u urinu. Onamo je prebačen iz zatvora u Fresnesu, gdje je bio zbog optužbe da je surađivao s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata.

Renault je 1899. osnovao jednu od najuspješnijih automobilskih tvrtki u Francuskoj. U Prvom svjetskom ratu konstruirao je i proizvodio za potrebe francuske vojske vrlo učinkovit tenk Renault FT, za što je odlikovan Velikim križem Legije časti. Kako je zazirao od komunizma i sindikata, nije bio omiljen kod francuske ljevice.

Nakon početka Drugog svjetskog rata vlada Renaulta šalje u Sjedinjene Države po vojnu pomoć, no ubrzo se vraća u poraženu Francusku. Njegovoj tvornici prijetilo je preuzimanje od Daimler-Benza i preseljenje pogona Njemačku. Ne bi li spasio tvrtku i poslove, vodeći se rečenicom: „Dajte im maslac da ne odvedu krave“, prilagođuje se suradnji s nacistima.

Nakon završetka rata takvo razmišljanje nije naišlo na odobravanje. Zatvoren je i pod nerazjašnjenim okolnostima umro. Kompaniju je preuzela država. Smrt Louisa Renaulta pratile su kontroverzije. Lijevi tisak Renaulta je optuživao za kolaboraciju, profiterstvo i zaradu. Istodobno mnogi smatraju da je spašavanje tvrtke za Francusku bio herojski čin. Rendgenska snimka, koja je poslije napravljena na zahtjev obitelji, pokazala je da je imao kontuziju vratnog kralješka. Obitelj nije dobila odštetu ni za oduzimanje tvrtke ni za Renaultovu smrt u zatvoru.