25. listopada 1899. - Rođen Abel Gance

Jedan od najpoznatijih francuskih filmskih režisera, Abel Gance, rođen je na današnji dan 1899. godine. Već kao sedmogodišnjak počinje se baviti glumom i pisati scenarije, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će prionuti filmskoj režiji.

Najpoznatiji film iz njegova prva razdoblja svakako je Optužujem iz 1919. godine, koji će pojavom zvučnog filma ponovno snimiti. Ipak, Abel Gance je u povijesti filma upisan kao režiser velefilma Napoleon. Film se snimao četiri godine, a kada je 1927. završen, trajao je više od dvanaest sati. U njemu je Gance razbio dotadašnja pravila filmskog kadriranja, eksperimentirajući s kamerom na dotad neviđen način.

Da bi dočarao konje u galopu, filmsku je kameru vezao za konje; a let topovskih kugli prikazao je bacanjem u zrak nekoliko kamera vezanih za lopte. Ovakvi revolucionarni filmski postupci, omogućavali su mu stvaranje velike začudnosti najprije kadriranjem samih prizora, a zatim i njihovom montažom. U završnom dijelu filma primijenio je takozvanu “poliviziju”, postupak u kojem se na tri filmska platna istodobno prikazuju tri filma, rubna dva na kojima su totali vojske koja maršira dok se na središnjem platnu naglašavaju krupni kadrovi Napoleona.

Iako u filmografiji ima više od 50 filmova Abel Gance kod nas se najviše pamti po režiji filma Austerlitz koji je 1960. godine snimao u Zagrebu. Tim filmom, kojem je tema Napoleon, u Zagreb je doveo tadašnje filmske zvijezde: Orsona Wellesa, Jacka Palancea, Claudiu Cardinale, Vittoria De Sicu i Leslie Caron.