23. listopada 1905. - Rođena Gertrude Ederle

Preplivati La Manche, kanal između Francuske i Engleske, u natjecateljskom smislu jednako se vrednuje kao osvajanje Mont Everesta u alpinizmu.

Mnogi odvažni usudili su se, a oni koji su uspjeli zaslužili su plivačku besmrtnost. Prva žena u povijesti koja se odvažila preplivati kanal Gertrude Ederle rođena je 23. listopada 1905. Kada je ta mlada Amerikanka njemačkog podrijetla u ljeto 1926. izvela svoj pothvat imala je samo devetnaest godina. Gerti, kako su je od milja zvali, već je bila slavna. Dvije godine prije na Olimpijadi u Parizu osvojila je tri medalje u plivačkim natjecanjima. Ne samo da je postala prva žena koja je preplivala La Manche nego je popravila i najbolje dotadašnje muško vrijeme za puna dva sata.

Zanimljivo je da ju je na engleskoj obali dočekao carinik i zatražio putovnicu. Njezini pratioci u čamcu umjesto nje obavili su carinske formalnosti. U skladu s ondašnjim običajima, slavnoj plivačici u New Yorku priređena je veličanstvena parada.

Do danas je taj pothvat izvelo nešto više od šesto ljudi, a pokušalo je gotovo deset tisuća. I mi imamo svoje junake koji su plivajući uspjeli doseći Englesku. Prijeći zahtjevnih pedesetak kilometara do danas su uspjela dvojica Hrvata. Prvi je bio legendarni Veljko Rogošić 2004., a u ljeto 2006. na plivačkom Mont Everestu pridružio mu se i Hvaranin Toni Pavičić Donkić.