Papa kritizirao prehrambene navike 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom

Papa Franjo je kritizirao "loše i razorne" prehrambene navike oko 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom u poruci poslanoj UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) prilikom Svjetskog dana hrane.

- Vidimo kako hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja, komentirao je Papa u poruci FAO-u.

- Tako pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika, naglasio je.

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa.

- Patologije povezane s bogatstvom dovode do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i anoreksije i bulimije. Moramo se boriti protiv poremećaja prehrane životnim stilom nadahnutim vizijom onoga što nam je ponuđeno, njegovanjem skromnosti, umjerenosti, suzdržanosti, samokontrole i solidarnosti, preporučio je Papa.

On je ocijenio okrutnim, nepravednim i paradoksalnim da danas postoji hrana za sve, ali da ona nije svima dostupna. Istaknuo je da žali što se u nekim dijelovima svijeta hrana rasipa, baca, pretjerano konzumira ili je namijenjena za neprehrambene svrhe.