23. listopada 1844. - Rođena Sarah Bernhardt

Prva svjetska zvijezda i kazališta i filma Sarah Bernhardt rođena je 23. listopada 1844. godine u Parizu kao Henriette Rosin Bernard.

Zbog specifičnog tumačenja kazališnih rola, posebno onih Shakespeareovih, Sarah Bernhardt još je za života slavljena kao najveća kazališna glumica svih vremena. Ipak, pojava i privlačnost novog medija filma bile je prevelika da bi je velika Sarah zanemarila. Unatoč velikoj popularnosti i gledanosti njezinih, uglavnom kratkih filmova s početka dvadesetog stoljeća, Sarah Bernhardt sudjeluje u stvaranju takozvanih film d'art pokreta.

Naime, u to vrijeme film je smatran jeftinom atrakcijom najnižih društvenih slojeva. Jasno da je velika Sarah željela i u filmu doprijeti do one uglađene kazališne publike na koju je navikla, te se stoga 1908. godine predaje u ruke novim scenaristima, redom vrhunskim francuskim književnicima, koji počinju pisati i njezine filmova tako da zadovolje visoke prohtjeve intelektualne publike.

Film tako odjednom postaje predmetom intelektualnog interesa te je njegova popularnost napokon učvršćena kod svih društvenih slojeva. Sarah Bernhardt uživa u takvom kinematografskom miljeu status velike zvijezde koji čak uspješno trajno uništava one svoje  filmove koji joj se ne sviđaju.

Svoju karijeru održava unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima. Naime, zbog bolesti amputirana joj je noga te je njezina budućnost u kazalištu ozbiljno dovedena u pitanje. Srećom, ona filmska cvijeta sve do 1923. godine, kada iznenada, usred snimanja filma, Sarah Bernhardt umire. Prva filmska zvijezda postavila je svojim životom pravila ponašanja za naraštaje glumica koje će tek doći.