Uz 30. obljetnicu smrti Danila Kiša

Godine 1989., na jučerašnji dan 15. listopada, umro je Danilo Kiš. Točno 30 godina kasnije sjećamo se tog intelektualca neuhvatljivog identiteta. Kozmopolit i karizmatik, i antikomunist i antinacionalist, zgađen i Sovjetskim savezom i Zapadom. Bio je protivan svima, vjeran samo istini i književnosti.

Kišovo je djelo umjetničko prikazanje ludila 20. stoljeća. Pokazao nam je da je pitanje logora, Auschwitza i Gulaga, središnje pitanje toga vremena. Učio nas je da je banalnost kao plastična boca - neuništiva; da je nacionalizam paranoja, posljedica zavisti i straha; da je on negativna kategorija duha, kič, ideja beznađa i poraz nikad konačan. I da se nacionalist ne boji nikoga, osim svojega brata. Učio nas je i da književnost potječe iz sveukupnosti bića, a ne samo iz jezika.

Koja nam pitanja svojim opusom i danas postavlja? Koliko je on velik, a nevidljiv pisac, kako je za njega rekao Milan Kundera? O tome smo u emisiji Što je klasik? razgovarali s komparatisticom književnosti, kritičarkom i esejisticom Katarinom Luketić.

Pogledajte uvodni prilog u kojem o Kišu priča britanski povjesničar, autor Kišove biografije Mark Thompson, a emisiju Što je klasik? u cijelosti prikazujemo na usluzi HRTi.