Švedskim filmom "PewPewPew" otvoren Festival prava djece

Koliko su društvene mreže utjecajne, svjedočimo svaki dan. Što su sve djeca spremna učiniti za "like" i koje im opasnosti na internetu prijete, tek je jedna od tema 11. festivala prava djece u Zagrebu. Upravo je o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade te njihovoj želji da postanu slavni, bilo riječi u švedskom filmu "PewPewPew", kojim je i počeo festival u zagrebačkom Tuškancu.

- Aktualne teme na 11. Festivalu prava djece 

Prvi film tog 'malog festivala za velike teme', koji će se održati u 22 grada u Hrvatskoj do 8. studenog, kroz simboličnu priču o misterioznom virusu koji napada tinejdžere otvara brojna pitanja o društvenim vrijednostima, budućnosti, usamljenosti i opsesiji vanjskim izgledom, te mentalnom zdravlju.

Taj rad Sergeya Vasilieva odabran je s obzirom na aktualnost teme. Naime istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da svako deseto dijete  od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama, a svako četvrto dijete te dobi svakoga tjedna traži na internetu nove prijatelje.

Svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo, dok je jedno međunarodno istraživanje pokazalo da tinejdžerice imaju lošije mišljenje o svom tijelu kada su izložene obrađenim i manipuliranim fotografijama na Instagramu.

U okviru Festivala, na kojemu je proteklih 10 godina sudjelovalo više od 57 000 djece i mladih, njihovih roditelja i nastavnika, umjetnika i stručnjaka, na projekcijama za osnovne i srednje škole prikazivat će se domaći i međunarodni filmovi čiji su autori upravo djeca i mladi. Svi filmovi prilagođeni su djeci s oštećenjima sluha i vida, čime je Festival prava djece jedini u potpunosti inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj.

Ove godine Festival obilježava 30 godina od donošenja Konvencije o pravima djeteta, jer su upravo pravo na igru i odmor, pravo na slobodno vrijeme i dostupnost kulturnim sadržajima neka od najvažnijih prava djeteta.

Jedan od partnera organizatora Festivala, udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, je i Ured pravobraniteljice za djecu. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević poručila je kako, iako kod nas postoji ponuda različitih zabavnih, rekreativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja za djecu, mnogo je djece kojima su oni gotovo nedostupni. 

- Ovaj je festival poticajan za djecu, roditelje i učitelje, ali i za cijelo društvo, jer nas uporno podsjeća da djeci moramo osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakome djetetu. Film može služiti djeci kao podrška, kao utjeha ili kao njihov glasnik koji će prenijeti važne poruke djece svijetu odraslih, ustvrdila je.