Knjiga o gljivama

U Novskoj živi gljivar koji mnogo zna. Riječ je o Matiji Josipoviću, zaljubljeniku u šume i općenito prirodu. Predstavit ćemo njegovu knjigu Gljive iz koje možete početi učiti o tom svijetu.

Kilometri i kilometri u nogama po šumama i livadama i tisuće gljiva koje već desetljećima promatra Matija Josipović našli su se u njegovoj knjizi Gljive. Sve je zabilježio odličnim fotografijama na prirodnom staništu i obilježio simbolima, pa tako možemo doznati koje su gljive vrhunske kvalitete, koje su samo jestive, koje nisu ukusne, a koje su otrovne ili smrtno otrovne. Sve su te gljive ovom gljivaru očaravajuće.

Gljive, kaže Matija, štite drveće, a tako onda i sve živo na zemlji, i posebna su vrsta.

Matija Josipović želi pronaći gljive koje još nisu pronađene u Hrvatskoj, ili istražiti ono što još nitko nije. Njegova je knjiga zasnovana na novim znanstvenim spoznajama, odnosno novoj sistematizaciji gljiva u svijetu. Zanimljivo je to što je obradio i ljekovitost svake gljive.

Šume oko Novske pune su gljiva iako im ova suša ne pogoduje. Čim je gljivar zašao šumu, vratio se s grančicom na kojoj raste ljekovita gljiva puranov rep, dobro poznata u Japanu.

No, upozorava iskusni gljivar, budite oprezni kad se uputite u traženje gljiva. Dobro proučite knjige, pročitajte svaki detalj, krenite s iskusnijim gljivarima u šumu.

Najvažnije je da budete strpljivi - berite samo jednu ili nekoliko vrsta koje dobro poznajete i polako proširujte jelovnik dodajući druge vrste tek kada ste sto posto sigurni.